+15° - +34°
Nincs front

Tények és tévhitek az érzékeny bőrről

HáziPatika

Bár sokan tapasztaljuk az érzékeny bőr jeleit, nagyon nehéz eligazodni az érzékeny bőrrel kapcsolatos, olykor ellentmondó információk között. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász válaszol.

Az érzékeny bőr tulajdonképpen hiper-reaktív, vagyis aránytalanul nagymértékben reagál a külső hatásokra

Igaz. Az érzékeny bőr "indokolatlanul" nagymértékben reagál a fizikai, vagy kémiai hatásokra. Kipirosodik, viszket, feszül, olykor "ég" az irritált bőrfelület, és lassabban regenerálódik.

A fokozott bőrérzékenység hátterében genetikai hajlam is lehet

Igaz. A bőr érzékenysége összefüggésbe hozható örökletes hajlammal. Ha a bőr vékony, a faggyúmirigyek aktivitása alacsony, akkor jellemzően érzékenyebb is, és ezt alapvetően az öröklött tulajdonságaink határozzák meg.

A bőr érzékenységét egyéb bőrprobléma is befolyásolhatja

Igen, az érzékeny bőr vékonyabb és finomabb, a fokozott érzékenység pedig akár az aktív faggyúmirigyek hiánya is okozhatja, hiszen az általuk termelt faggyú képezi az első védelmi vonalat szervezetünk számára a külső hatásokkal szemben. Ha ez a réteg hiányzik, vagy nagyon vékony, az befolyásolhatja érzékenységét. Ezzel hozható az is kapcsolatba, hogy az érzékeny bőrűek körében gyakoribb az ekcéma.
Az érzékeny bőr kiemelt gondoskodást igényel
Az érzékeny bőr kiemelt gondoskodást igényel

Az érzékeny bőr problémaköre a férfiakat kevésbé érinti

Igaz. A férfiak bőre eltér a nőkétől: vastagabb, és jóval több aktív faggyúmiriggyel rendelkezik, így a férfiak bőre természetes módon sokkal ellenállóbb a külső hatásokkal szemben.

Az érzékeny bőrről a megfelelő kozmetikumok használatával gondoskodhatunk legjobban

Igaz. Az érzékeny bőr kiemelt gondoskodást igényel, és kimondottan az ilyen bőrjellegre kifejlesztett kozmetikumokat érdemes használni ápolása során: ezek a termékek ugyanis nem tartalmaznak olyan irritáló anyagokat, mint például az alkohol, illatanyagok, vagy színezékek. A cél mindig a bőr megnyugtatása, és megerősítése. Az érzékeny bőrűeknek érdemes kerülniük a szappanok használatát, helyette olyan szelíd lemosókat érdemes előnyben részesíteni, mint amilyenek a micellás arctisztítók is. Ezek alaposan, mégis gyengéden tisztítanak. A pórusösszehúzó vagy hámlasztó termékeket szintén érdemes elkerülni.

Az érzékeny bőr csak a külső, leginkább éghajlati hatásokra reagál kellemetlen tünetekkel

Nem, illetve nem teljesen igaz, ugyanis a külső hatások mellett a belsők is ugyanolyan fontosak lehetnek. Külső hatások közé soroljuk az olyan környezeti tényezőket, mint a hőmérsékletváltozás, a szél, vagy a légszennyezés, de irritációt válthat ki, ha túl fűszeres ételt, kávét és alkoholt fogyasztunk, olykor pedig a stressz is megmutatkozhat ilyen jellegű bőrreakció formájában.

Bőrünk és érzékenysége nem változik életünk során

Tévedés! Az évek múlásával bőrünk veszít rugalmasságából, csökken a faggyútermelése, ezért egyre gyakrabban és akár egyre intenzívebben jelenhetnek meg az érzékeny bőrre jellemző tünetek. A megoldás ebben az esetben is a megfelelő kozmetikumok alkalmazásában rejlik: kimondottan az érzékeny bőrre kifejlesztett termékeket érdemes használni a napi ápolási rutin során.

Az érzékeny bőr egy bőrtípus, mely általában száraz is

Tévedés! Hosszú ideig élt az a meggyőződés, hogy az érzékeny bőr száraz is. Ma már tudjuk, hogy ez félrevezető: az érzékeny bőr nem egy bőrtípusféle, inkább csak bőrjelleg. Bármely bőrtípus lehet érzékeny, még a kombinált, vagy a zsíros is.

A bőr érzékenységét nem lehet fokozni

Sajnos tévedés. A bőr alapvetően rendelkezik egy bizonyos fokú ellenálló képességgel. Ha azonban rendszeresen irritáljuk, például gyakrabban zsírtalanítjuk az ajánlottnál, nem képes regenerálni saját védő lipidrétegét, ezért az érzékeny bőrre jellemző tünetek előbb-utóbb meg fognak jelenni. Ha továbbra is folytatjuk ezt a gyakorlatot, akkor bőrünk egyre érzékenyebbé, a tünetek pedig egyre erősebbé válnak.

A napfény és a gyógynövények segítenek megnyugtatni az érzékeny bőrt

Éppen ellenkezőleg! A napsugárzás komoly stressz lehet az érzékeny bőr számára, ezért mindenképpen ajánlott kerülni, illetve megfelelő faktorszámú napozókozmetikumokat használni. Agyógynövényekszintén irritáló hatásúak lehetnek és akár allergiás reakciókat is kiválthatnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A vitamin a bőrsejtek osztódásának segítésével segíti a regenerálódást. Elősegíti a kollagén rostok képződését, a sejtek anyagcseréjét.