+16° - +37°
Nincs front

A bőr nem felejt!

A napos Spanyolországban élő Salvador Dali egyik híres mondásával talán mindannyian egyetértünk: "Ha a nap süt, senkit nem érdekelnek a csillagok."

Bár semmit nem tudunk a szürrealista festő bőrének akkori állapotáról, az azért feltételezhető, hogy az UV védelemre nem fordított túl sok gondot. A 60 éves Dali arcát borító ráncok és pigmentfoltok zöme ugyanis már az UV káros hatásairól tanúskodik.
A szakemberek pontosan tudják, mennyire fontos megvédeni a bőrt az UV sugarakkal szemben. Van egy bizonyos expozíciós határ, mely mindannyiunk számára adott, és meghatározza, mennyi napsugárzásnak lehet kitenni a bőrt életünk során következmények nélkül. Amikor napozunk, vagy csak szabad levegőn tartózkodunk fényvédelem nélkül, a képzeletbeli óra elkezd ketyegni: a bőrünk akkumulálja az őt ért sugárzást minden egyes alkalommal, amikor csak napfény éri attól a naptól kezdve, hogy megszülettünk. A gyermekkorban elszenvedett napégések száma szoros összefüggést mutat a felnőtt korban kialakuló bőrrákos megbetegedés valószínűségével. Ennek ellenére mindig nagyon sokan folytatnak laissez-faire politikát, és teljesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy minden egyes napsugárral közelebb kerülnek ehhez a bizonyos expozíciós határértékhez.

A fényvédelemre gondolni mindig érdemes!

Széles körben elterjedt tévhit, hogy nem kell vesződni a fényvédő készítményekkel, ha csupán néhány percig tartózkodsz napon. A fényvédelemre gondolni mindig érdemes! Azok, akik naponta 30 percet töltenek kint, például bevásárolnak a piacon, kutyát sétáltatnak, egy baráti találkozó alkalmával a kávéház teraszán ücsörögnek, sportolnak, vagy épp csak munkába sietnek, évente 180 órát töltenek a napon mindennemű napvédelem nélkül. Az UV sugárzás minden évszakban károsítja a bőrt, időjárástól függetlenül! Roncsolja a bőr mélyebb rétegeiben lévő kollagént és elasztint, és korai bőröregedést okoz. A napkárosodást szenvedett emberek bőrén már a 20-as éveik közepén megjelennek az első ráncok. A fényvédő készítmények következetes alkalmazása és a jó bőrápolási rutin kialakítása a legjobb módszer arra, hogy megtartsuk bőrünk fiatalos ragyogását.

Különböző igények

A biztonságos napozás némi számolást igényel. Az az időtartam, amit napvédelem nélkül bárki a napon tölthet, függ a helytől, az évszaktól, a napszaktól, és a bőrtípustól is. A vörös hajú, világos, és szeplős bőrűek kimondottan érzékenyek a napsugárzásra. Náluk már öt perc után megjelennek a jellegzetes vörös foltok a váll, az orca és dekoltázs területén a nálunk megszokott nyári napsugárzási viszonyoknak kitéve. Ugyanezt a reakciót a szőke hajúak tíz, a sötétebb hajúak tizenöt perc után produkálják. A fekete hajú és sötét bőrtónusú emberek pedig 20-30 percet tölthetnek el a napon. Trópusi régióban a napégés ennél gyorsabban kialakul. Ha ezt a számot megszorozzuk a napozókészítményünk faktorszámával, akkor megkaphatjuk azt az időtartamot, melyet még leégés nélkül eltölthetünk a napon, ha használjuk a készítményt. Érdemes azért ennél kevesebb időt lenni a tűző napon, és az időtartam felében inkább árnyékban tartózkodni. A hegyekben, vagy a tengerparton ez az időszak lerövidül, hiszen a sugárzás a víz felszínéről, vagy a hóról visszaverődő sugaraknak köszönhetően intenzívebb.

Teljes védelem

A napvédő termékek csak akkor tudják igazán kifejteni jótékony hatásukat, ha bőségesen visszük fel a napsugárzásnak kitett bőrfelületre. Ha csak egy kevéske 50 faktoros krémet használunk, akkor az csak 20, vagy 30 faktornak megfelelő védelmet fog biztosítani. Általában az arcra 3 gramm a teljes testre pedig 30 gramm naptej felvitele szükséges a faktorszámnak megfelelő védelem létrehozásához. Ez 6 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Érdemes kitüntetett figyelmet szentelni az orr, a homlok, a fülek, a dekoltázs, a lábfejek és a kézfejek gondos bekenésére.

A kültéri sportok kedvelőinek, az úszóknak és a vitorlázás szerelmeseinek érdemes a vízálló termékek közül választaniuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg lehet feledkezni a napvédelemről, ha egyszer már bekrémeztük magunkat. Az izzadással, vagy a vízzel való érintkezés következtében a napozókrémek egy része "kárba megy". A vízálló termékeket kétszer 20 perc úszással tesztelik. Az a napozótermék kaphatja meg a vízálló minősítést, ami a kétszer 20 perces úszást követően a tesztelt krém faktorszáma által ígért védelem legalább felét biztosítja. Éppen ezért még a vízálló termékek esetében sem kerülhető el a krémezés ismétlése, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon.

A tengerparton töltött napozás után a bőrünk speciális ápolást igényel még akkor is, ha sehol nem pirosodott ki. A NIVEA SUN napozás utáni készítményei hűsítenek, és csökkentik a napsugárzás bőrre gyakorolt hatásait.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

A hidratáló krémeket fürdés után, a még nedves bőrbe masszírozzuk be, mert ilyenkor könnyebben felveszi a bőrápoló anyagokat.