Nem csak a téli hónapok átka a száraz bőr

HáziPatika

Sokan a hideghez és a fűtéshez kötik a száraz bőr problémáját, pedig nem csak a tél viselheti meg kültakarónkat. Mitől lehet szárazabb a bőrünk, és mit tehetünk ellene?

Igen kellemetlen jelenség a száraz bőr, hiszen amellett, hogy rossz érzést okoz, súlyos esetben viszkethet, külleme is ijesztő lehet. Emiatt kell mindent megtenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki. Ha erre nem figyelünk, a bőr berepedezhet, tapintása durvává válhat, felszíne hámlani is kezdhet. A megelőzésre idősebb korban még jobban kell figyelni, egyszerűen azért, mert olyankor a bőr víztartalma alapból alacsonyabb, csökken a benne lévő lipidek mennyisége is, így a szárazság nagyobb eséllyel alakul ki. A rizikót az is növeli, hogy a kor előrehaladtával a faggyúmirigyek és az izzadságmirigyek is kisebbek lesznek, romlik a bőr vérellátása is. Mindezek eredményeként a bőr kevésbé lesz vízzel teli, ruganyos.

Így öregíti a bőrt a nap

Az idősödés jelei nagyjából 25 éves korunk körül mutatkoznak meg először bőrünkön: felszínén apróbb ráncok, barázdák jelennek meg, valamint egyre inkább veszít a rugalmasságából. Ezt a folyamatot nem csak belső, hanem olyan külső hatások is meggyorsítják, mint például az erős napsugárzás. Kattintson a részletekért!

Szárító sugarak

Bár a bőr gyakrabban száraz a téli hónapokban, a nyári kánikula sem ideális neki. Az érzékenyebb bőrt már pusztán az erős nyári napsugarak is kikezdhetik, a pirulás és a napégés pedig még azoknál is okozhat száraz bőrt, akiknek erre nincs különösebb hajlamuk. A túlzásba vitt napozás ráadásul nem csak kiszárítja a bőrt, de emiatt annak lipidrétege könnyebben is sérül. Ezért tartalmaznak a fényvédők olyan hatóanyagokat is, amelyek a bőrt hidratálják, segítve megelőzni a kiszáradást.

Nyáron nem csak az erős napfény, hanem a fotoallergiás kontaktekcémais okozhat száraz bőrt. Ez jellemzően akkor alakul ki, ha a bőrt bizonyos anyagokkal - nem megfelelő kozmetikumokkal, borotválkozás utáni szerekkel, parfümökkel vagy olajokkal - való érintkezés után napsütés éri. Ilyenkor a "gyógymód" viszonylag egyszerű, hiszen elég a tüneteket kiváltó anyag felkutatása, majd eltávolítása és mellőzése. Persze a tüneteket helyileg is kezelni kell, hiszen ezzel lehet csökkenteni az aktuális gyulladást, vízhiányt.

Hideg vagy meleg?

Bár gondok nyáron is lehetnek, a száraz bőr fő ellensége a tél. A hideg ennél a problémánál azért komolyabb rizikótényező, mert olyankor alacsonyabb a levegő nedvességtartalma, a fűtés pedig erre rásegítve tovább csökkenti a páratartalmat - ami még az amúgy normál bőrt is megviselheti, nem hogy azt, amelyik alapból problémás. Nem használ az sem, hogy télen eleve kisebb a bőr lipidtartalma, így nagyobb lesz a bőrön keresztüli vízvesztés. Ehhez jön még az is, hogy hidegben rosszabb a bőr vérellátása, anyagcseréje. Rossz hatású a szél is, ráadásul évszaktól függetlenül, hiszen ez nyáron ugyanúgy közrejátszik abban, hogy csökken a bőr hidratáltsága. Nem tesznek jót a hosszas fürdőzések sem, aki pedig hajlamosabb a bőrszárazságra, annak még ilyen tevékenységekre sincs szüksége, ugyanis a gyakori tisztálkodás és a hosszas zuhanyzás is károsíthatja a bőr védőrétegét képező lipideket, és így száríthatja a bőrt.

Bőrünk ápolása egész évben fontos feladat. Fotó: Getty Images
Bőrünk ápolása egész évben fontos feladat. Fotó: Getty Images

Bármi provokálhat

A száraz bőrnek évszaktól függetlenül kedvez a stressz is, hatására ugyanis emelkedik a kortizol nevű, az ekcéma fellángolását is segítő stresszhormon szintje. Ennek a bőrproblémának a pontos okát nem tudjuk, de azt igen, hogy kialakulásához kell valamilyen genetikai hajlam is, arra jönnek a provokáló faktorok: akinél ez adott, az nagyobb eséllyel számíthat arra, hogy bőre kiszárad. A rizikót a stressz mellett fokozzák a szintetikus anyagból készülő ruhák, de árthatnak egyes textilöblítők, mosószerek, parfümök és kozmetikumok is. Ezek főleg a nyakon és végtagok hajlataiban okoznak panaszt, főképp ezeken a területeken lesz száraz a bőr. Ez az egyik legfőbb különbség, ami alapján az egyszerű bőrszárazság elkülönítheti az ekcémától: míg előbbi esetben főleg az orcák, az orr, az ajak és a kéz bőre lesz száraz, addig utóbbinál a panaszok jellemzően a hajlatokban, a végtagokon és a nyakon jelennek meg, az egész testfelület pedig csak súlyosabb esetben lesz érintett. Ráadásul ekcémánál nem a bőrszárazság az egyetlen tünet, hanem a viszketés és pirosodás is.

Megelőzni a bajt

Az bőrszárazságot, rosszabb esetben ekcémát olyan készítményekkel lehet enyhíteni, amelyek nemcsak a tüneteket csökkentik, hanem helyreállítják a bőr természetes védőrétegét is. Ezeket érdemes már az első panaszok megjelenésekor használni, így megelőzve azt, hogy a bőrszárazság súlyosbodjon, krónikussá váljon. Vényköteles szteroidos készítményekre csak súlyosabb tüneteknél van szükség, ha az orvos úgy látja, hogy alkalmazásuk elkerülhetetlen.


Mivel a száraz bőr eleve védtelenebb, így hajlamosabb a kontaktekcémára, kiütéses panaszokra is, fontos figyelni arra, hogy állapotát tisztálkodószerekkel ne rontsuk. Ezért kell törekedni arra, hogy az ilyen készítmények semlegesek és kímélőek legyenek, ne távolítsák el a bőr természetes zsír- és faggyútartalmát. Meg kell válogatni a krémeket is, azokat kell előnyben részesíteni, amelyek a bőrt megfelelően hidratálják, lehetőleg nem tartalmaznak tartósítószert és illatanyagot. Különösen a kiszáradásra leginkább hajlamos bőrterületekre érdemes figyelni, így az arcra és a nyakra, a lábra, a kézre, a könyökre és térdre. Tisztában kell lenni azzal is, hogy azok a kézfertőtlenítők, amelyeket a járványveszély miatt gyakrabban használunk, pluszban szárítják a bőrt, így a kéz ápolására, hidratálására különösen figyelni kell.

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

Az ajkak különösen érzékeny bőrét hidegben ne nyalogassa. Oda kell figyelni a rúzsokra és szájfényekre, mert közülük a viasztartalmúak a bőr víztartalmát elvonva szárítanak.