Miért pirosodunk ki a napfénytől?

HáziPatika

A napégés egyfajta bőrgyulladás, amely akkor jön létre, ha bőrünk túlzottan sok ideig van kitéve az UV-B sugárzásnak. Vannak azonban olyan időszakok, napszakok vagy földrajzi területek is, amikor és ahol akár 10 perc szabadban töltött idő elegendő ahhoz, hogy bőrünk akár olyan súlyosan károsodjon.

A napégés okai

A napfény két fotonja az UV-A és az UV-B sugárzás. A napégés kiváltója az UV-B, amely képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, és ott akár maradandó DNS- és RNS-károsodást okozhat. Az erős napfény hatására a fotonok interakcióba lépnek a bőr sejtjeivel, és sérülés keletkezik a mélyebb rétegekben. A vérerek kitágulnak, a véráramlás megnő, a bőr kipirosodik, veszít a nedvességtartalmából, duzzadttá, feszülővé, viszketővé és fájdalmassá válik.

Bár a bőr reagálása már a napozás közben megkezdődik, de nagyjából csak egy napra rá éri el a csúcsát. A folyamat során az érintett területen az immunsejtek megkezdik a sérült sejtek gyengítését és elpusztítását - hiszen a mutációjuk veszélyt jelenthetne a szervezet számára -, majd a bőr felső rétege megkezdi a regenerációját. Az elhalt sejtektől hámlással szabadul meg a szervezet, vagy ha nagymértékű a napégés, akkor hólyagok is képződhetnek, hogy a sérült szövet mellé gyűlő vérplazma is segítse a gyógyulás folyamatát.

Miért fontos a fényvédelem?

Mindenkinek szüksége van megfelelő fényvédelemre, hisz csak így óvható meg a bőr a káros napsugaraktól. Az UV sugarak hatásairól és a fényvédelem módjairól az alábbi cikkünkben írtunk!

A napégés kezelése

Napégés esetén a fő teendő a bőr hűtése és a folyadékpótlás. A különböző házi praktikákat - mint például a paradicsommal, tejföllel, mézzel vagy vajjal való kenegetés - nem javasolják, ezek sokszor csak még tovább fokozzák a problémákat és felülfertőzhetik az amúgy is érzékeny, gyulladt bőrt. Helyettük sokkal inkább ajánlott a hűvös vízzel való kíméletes zuhanyzás, valamint az erre a célra speciálisan kifejlesztett készítmények használata.

Amennyiben a napégés nagyon súlyos, kiterjedt vagy hólyagokkal teli, orvosi segítségre is lehet szükség, aki akár antibiotikumot, kórházi ellátást és infúziós folyadékpótlást is elrendelhet. Amikor már a bőr hámlani kezd, fontos a megfelelő hidratálás, amelyet különböző arc- vagy testápoló krémekkel támogathatunk attól függően, hogy hol keletkezett a napégés. A regenerálódásban segíthetnek az olyan magas antioxidáns-tartalmú táplálékok is, mint például a bogyós gyümölcsök, a narancs, a dinnye, a cékla vagy a magas kakaótartalmú csokoládé.

Fontos a megelőzés

Bőrünk nem felejt, az életünk során ért napégések összeadódnak, ezért a leégésen túl lehetnek utólagos, hosszú távú következmények is. Ilyenek a pigmentfoltok, a szeplők, a felgyorsult bőröregedés vagy akár az évekkel később jelentkező rosszindulatú bőrdaganatok. A káros napsugarakkal szemben a világos bőrűek a legveszélyeztetettebbek, akik sokszor egyáltalán nem tudnak barnulni, hanem azonnal leégnek a napon. Bár esetükben kiemelten fontos a védekezés, arra még a kreol bőrűeknek is szükségük van.

A gyerekek bőrét különösen fontos védeni a napsugaraktól. Fotó: 123rf
A gyerekek bőrét különösen fontos védeni a napsugaraktól. Fotó: 123rf

Kisgyerekek vagy fehér, érzékeny bőrűek számára érdemes mindig magas faktorszámú napvédő készítményeket választani (50+ faktor), amit már fél órával napozás előtt vigyünk fel a bőrre. Fokozott izzadás esetén vagy úszás, törölközés után ismételjük meg a használatát. Különösen figyelni kell nyáron 11 és 15 óra között, illetve vízpartokon, ahol a vízfelület tükröződése megsokszorozza a káros sugarak erejét. Ugyanez érvényesül nagy magasságban és a havas területeken is. Viseljünk napszemüveget, hordjunk sapkát vagy kalapot, kerüljük a közvetlen napfényt, és ne csak akkor kenjük be a bőrünket napvédő szerekkel, ha nyaralunk, hanem erős sugárzás esetén akkor is, ha például a munkahelyünkre megyünk. Akár az autóban vagy a buszon is leéghetünk.


Érzékeny bőrűek válasszanak hipoallegén, illatanyag- és parabenmentes termékeket, amik között már vannak olyan arcbőrre való - akár színezett - készítmények is, amelyek kitűnő sminkalapok lehetnek. A glicirretinsav hatóanyag-tartalmú krémek támogatják a bőr saját DNS-védő és -javító mechanizmusait, a licochalcone az erőteljes antioxidáns hatásának köszönhetően óvja a sejteket a szabadgyökök károsító hatása ellen, míg például a glicerin hidratálja és erősíti természetes védelmi funkcióját. A bőrünk típusának megfelelő készítmények nemcsak a nap káros sugarai ellen nyújtanak védelmet, hanem egyúttal ápolják és megvédik a túlzott kiszáradás vagy éppen a zsírosodás és pattanásképződés ellen is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A bőrsejteket frissíti az oxigén. Az oxigénfelvétel 95 százaléka történik a tüdőben, a másik 5 százalékot bőrlégzéssel vesszük föl. A legjobb, ha friss levegőn hagyjuk bőrünket lélegezni.