+3° - +16°
Kettős front

Nem kell félni a napozástól!

A napsugárzásnak számos pozitív tulajdonsága van, az endorfin-termeléstől a D-vitaminig. Bár számos veszélye is van, nem szabad lemondani a napfürdőzésről: helyette megfelelően kell védekezni az UV-sugarak ellen.

A gyönyörű, egészséges bőr a szépség egyik alapvető eleme. A napsugárzás ugyanakkor alapjaiban veszélyezteti a vonzó külsőt és a jó közérzetet. Az UV-sugarak károsíthatják a bőrt és súlyos bőrbetegségeket, napallergiát is okozhatnak. A napégés hatására - első sorban az UVB-sugarak miatt - erythéma, hólyagok, napallergia keletkezhet. Az UVA sugárzás ezen felül az alsóbb rétegekig hatol és pigmentációs bőrproblémákat okozhat, sőt a bőr öregedését is fokozza.
Ezek megelőzésére, elkerülésére azonban nem az a megoldás, hogy nyáron ki se mozdulunk: megfelelő fényvédő készítmények használatával ugyanis megóvhatjuk bőrünket és zavartalanul évezhetjük a napsütést. Ráadásul - bár némileg több idő alatt - de a barnaságról sem kell lemondanunk.

A megfelelő fényvédelem a kulcs (Fotó: Europress)

A megfelelő fényvédelem a kulcs (Fotó: Europress)


Az Eucerin bőrgyógyászokkal közösen kifejlesztett fényvédő termékcsaládja háromdimenziós fényvédelmet alkalmaz minden termékben. A fizikai fényszűrők ásványi pigmentek beépítésével mintegy apró tükrökként verik vissza a sugárzást. Ezek az anyagok nem szívódnak be a bőrbe, így nem is irritálják azt. A második dimenziót a kémiai fényszűrők jelentik, amelyek felszívódnak és elnyelik az UV-sugarak energiáját. Végül a harmadik, biológiai dimenzió az édesgyökér kivonatával, a licochalcone A hatóanyagával természetesen csökkenti a gyulladást, így nem engedi, hogy a mélyebb rétegekben irritatív reakció alakuljon ki.

A magas faktorszámú fényvédők alkalmazásában pedig be kell tartani néhány alapszabályt:
  • 2-3 óránként kenjük be magunkat
  • fürdőzés előtt és után is használjunk fényvédőt, mert a vízfelületről való fényvisszaverődés megnöveli az UV-sugárzás hatásait
  • felhős időben is lehet UV-sugárzás, így akkor se spóroljunk a naptejjel
  • a vörös és szőke, kék szemű emberek égnek le a legkönnyebben, így ők 50+ faktorszámú termékeket válasszanak
  • a kellő fényvédelem eléréséhez 2 mg fényvédő elkenése szükséges a bőr minden négyzetcentiméterére

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

Az arclemosót ujjbeggyel vagy kicsi szivaccsal körkörös mozdulatokkal masszírozza be, néhány percig hagyja hatni, utána bő langyos vízzel kell leöblíteni.