Nem kell félni a napozástól!

A napsugárzásnak számos pozitív tulajdonsága van, az endorfin-termeléstől a D-vitaminig. Bár számos veszélye is van, nem szabad lemondani a napfürdőzésről: helyette megfelelően kell védekezni az UV-sugarak ellen.

A gyönyörű, egészséges bőr a szépség egyik alapvető eleme. A napsugárzás ugyanakkor alapjaiban veszélyezteti a vonzó külsőt és a jó közérzetet. Az UV-sugarak károsíthatják a bőrt és súlyos bőrbetegségeket, napallergiát is okozhatnak. A napégés hatására - első sorban az UVB-sugarak miatt - erythéma, hólyagok, napallergia keletkezhet. Az UVA sugárzás ezen felül az alsóbb rétegekig hatol és pigmentációs bőrproblémákat okozhat, sőt a bőr öregedését is fokozza.
Ezek megelőzésére, elkerülésére azonban nem az a megoldás, hogy nyáron ki se mozdulunk: megfelelő fényvédő készítmények használatával ugyanis megóvhatjuk bőrünket és zavartalanul évezhetjük a napsütést. Ráadásul - bár némileg több idő alatt - de a barnaságról sem kell lemondanunk.

A megfelelő fényvédelem a kulcs (Fotó: Europress)

A megfelelő fényvédelem a kulcs (Fotó: Europress)


Az Eucerin bőrgyógyászokkal közösen kifejlesztett fényvédő termékcsaládja háromdimenziós fényvédelmet alkalmaz minden termékben. A fizikai fényszűrők ásványi pigmentek beépítésével mintegy apró tükrökként verik vissza a sugárzást. Ezek az anyagok nem szívódnak be a bőrbe, így nem is irritálják azt. A második dimenziót a kémiai fényszűrők jelentik, amelyek felszívódnak és elnyelik az UV-sugarak energiáját. Végül a harmadik, biológiai dimenzió az édesgyökér kivonatával, a licochalcone A hatóanyagával természetesen csökkenti a gyulladást, így nem engedi, hogy a mélyebb rétegekben irritatív reakció alakuljon ki.

A magas faktorszámú fényvédők alkalmazásában pedig be kell tartani néhány alapszabályt:
  • 2-3 óránként kenjük be magunkat
  • fürdőzés előtt és után is használjunk fényvédőt, mert a vízfelületről való fényvisszaverődés megnöveli az UV-sugárzás hatásait
  • felhős időben is lehet UV-sugárzás, így akkor se spóroljunk a naptejjel
  • a vörös és szőke, kék szemű emberek égnek le a legkönnyebben, így ők 50+ faktorszámú termékeket válasszanak
  • a kellő fényvédelem eléréséhez 2 mg fényvédő elkenése szükséges a bőr minden négyzetcentiméterére

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

Sokan szívesen fürödnének zuhanyozás helyett, ha utána nem száradna ki a bőrük. A pihentető fürdőt egy liter házi tej és 4-5 kanál méz hozzáadásával tehetjük igazán bőrbaráttá.