+10° - +26°
Nincs front

Add meg bőrödnek azt, amire mindig is vágyott

A bőr saját belső órájának megértése segít abban, hogy hatékonyan óvjuk és védjük, annak érdekében, hogy a lehető legragyogóbb formáját mutathassa.

"Testünk minden egyes sejtjében és szövetében ketyeg egy belső óra" - magyarázza Prof. Dr. Achim Kramer, a berlini Charité kronobiológiai kutatócsoportjának vezetője. A professzor a Beiersdorffal együttműködve jutott arra a felismerésre, hogy nemcsak a testünknek, hanem a bőrünknek is van saját belső órája, amely az adott napszaknak megfelelően működik. "Már tudjuk, hogy a bőr nedvességtartalma a napszaktól is függ" - teszi hozzá Kramer professzor.
A késői fekvés és az esti arcápolás hiánya másnap szemmel látható nyomokat hagy a bőrünkön: a tükörbe nézve reggel táskás szemekkel, illetve fakó és fáradt bőrrel találhatjuk szembe magunkat. Bár eddig valószínűleg nem a belső óra jutott elsőre eszünkbe a bőrünkről, a tudományos kutatások szerint nagy szerepe van abban, hogy arcbőrünk ragyogó maradjon.

Idősebbnek tűnik a bőre a koránál?

Töltse ki tesztünket, és megmondjuk. Kattintson!

Óvjuk meg a bőrünket, hallgassunk a belső órájára

A száraz bőrnek számos oka lehet. Ezek egyike a transzepidermális vízveszteség (TEWL). "A TEWL a bőr vízáteresztő képességét jelenti, vagyis azt, hogy mennyi víz párolog el, illetve mennyi jut be a bőr felszínén keresztül" - mondta Kramer professzor. Ennek mértéke a napszaktól is függ. Az áteresztő-képesség este a legmagasabb, ez pedig azt jelenti, hogy az arcápoló termékek este és éjjel a leghatékonyabbak, mert ekkor egyrészt könnyebben hatolnak a bőrbe, másrészt megakadályozzák a vízvesztést.

A bőr áteresztő képessége délben a legalacsonyabb, ennek következtében az arcápolási termékek kevésbé szívódnak be a bőrbe. Épp ezért kiemelten fontos, hogy reggel is vigyünk fel bőrápoló terméket, hogy annak aktív összetevői be tudjanak jutni a bőrbe, mielőtt az áteresztő képessége csökkenni kezdene.

"A levegő alacsony páratartalma, ami leginkább télen jelent problémát, valamint az életkor és az UV-védelem hiánya miatt bőrünk szárazzá válhat. Amennyiben a bőrünkben elegendő aquaporin (vízszállító csatorna) található, akkor megfelelően hidratált marad" - mutatott rá Kramer professzor.

A bőr nedvességtartalma a napszaktól is függ

A bőr nedvességtartalma a napszaktól is függ


Az aquaporinok olyan különleges membránfehérjék, amelyek meggátolják a bőr kiszáradását, és a bőr saját, belső nedvességelosztó csatornáiként működnek, olyan létfontosságú anyagokkal táplálva azt, mint például a glicerol. "Az aquaporinok a bőr belső órájával összhangban termelődnek, vagyis reggel több, este pedig kevesebb." Ennek tükrében lássunk néhány egyszerű bőrápolási szabályt.

A nap folyamán a bőr aquaporin termelése csökken, míg az UV-terhelés növekszik. Épp ezért reggel, az arctisztítást követően, használjunk olyan nappali krémet, amely széles spektrumú fényvédőt tartalmaz, így megóvja bőrünket a nap káros sugaraitól, és támogatja a bőr természetes antioxidáns védelmét. Erre a célra az AQUAporin ACTIVE Hidratáló arckrém UV-szűrővel FF25 termék használatát javasoljuk. Este a bőr vízáteresztő képessége megnő, ugyanakkor az aquaporin termelés lelassul, tehát ez az időpont arra tökéletes, hogy intenzíven hidratáljuk a bőrt.

Erre a célra használjuk a bőrtípusunknak megfelelő AQUAporin ACTIVE Hidratáló arckrémet, amely mély és hosszan tartó hidratálást biztosít. Használata serkenti az aquaporin csatornák aktiválását, és csökkenti a transzepidermális vízvesztést. A krémet este 18 óra és éjfél között alkalmazzuk, így reggel ragyogó, fiatalos és rugalmas lesz a bőrünk.

A rohanó hétköznapokban is törekedjünk az egyensúly fenntartására: együnk egészséges ételeket, aludjunk eleget, és támogassuk bőrünk természetes védelmi rendszerét minőségi hidratáló termékek használatával. Az egészséges, ragyogó bőr biztosítása érdekében ez a lehető legjobb stratégia.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A faggyúmirigyek termelte zsíros anyagba rakódott szennyeződések és kozmetikumok nem vízzel és szappannal, hanem zsíros alapú arclemosótejjel moshatók le a legjobban.