Add meg bőrödnek azt, amire mindig is vágyott

A bőr saját belső órájának megértése segít abban, hogy hatékonyan óvjuk és védjük, annak érdekében, hogy a lehető legragyogóbb formáját mutathassa.

"Testünk minden egyes sejtjében és szövetében ketyeg egy belső óra" - magyarázza Prof. Dr. Achim Kramer, a berlini Charité kronobiológiai kutatócsoportjának vezetője. A professzor a Beiersdorffal együttműködve jutott arra a felismerésre, hogy nemcsak a testünknek, hanem a bőrünknek is van saját belső órája, amely az adott napszaknak megfelelően működik. "Már tudjuk, hogy a bőr nedvességtartalma a napszaktól is függ" - teszi hozzá Kramer professzor.
A késői fekvés és az esti arcápolás hiánya másnap szemmel látható nyomokat hagy a bőrünkön: a tükörbe nézve reggel táskás szemekkel, illetve fakó és fáradt bőrrel találhatjuk szembe magunkat. Bár eddig valószínűleg nem a belső óra jutott elsőre eszünkbe a bőrünkről, a tudományos kutatások szerint nagy szerepe van abban, hogy arcbőrünk ragyogó maradjon.

Idősebbnek tűnik a bőre a koránál?

Töltse ki tesztünket, és megmondjuk. Kattintson!

Óvjuk meg a bőrünket, hallgassunk a belső órájára

A száraz bőrnek számos oka lehet. Ezek egyike a transzepidermális vízveszteség (TEWL). "A TEWL a bőr vízáteresztő képességét jelenti, vagyis azt, hogy mennyi víz párolog el, illetve mennyi jut be a bőr felszínén keresztül" - mondta Kramer professzor. Ennek mértéke a napszaktól is függ. Az áteresztő-képesség este a legmagasabb, ez pedig azt jelenti, hogy az arcápoló termékek este és éjjel a leghatékonyabbak, mert ekkor egyrészt könnyebben hatolnak a bőrbe, másrészt megakadályozzák a vízvesztést.

A bőr áteresztő képessége délben a legalacsonyabb, ennek következtében az arcápolási termékek kevésbé szívódnak be a bőrbe. Épp ezért kiemelten fontos, hogy reggel is vigyünk fel bőrápoló terméket, hogy annak aktív összetevői be tudjanak jutni a bőrbe, mielőtt az áteresztő képessége csökkenni kezdene.

"A levegő alacsony páratartalma, ami leginkább télen jelent problémát, valamint az életkor és az UV-védelem hiánya miatt bőrünk szárazzá válhat. Amennyiben a bőrünkben elegendő aquaporin (vízszállító csatorna) található, akkor megfelelően hidratált marad" - mutatott rá Kramer professzor.

A bőr nedvességtartalma a napszaktól is függ

A bőr nedvességtartalma a napszaktól is függ


Az aquaporinok olyan különleges membránfehérjék, amelyek meggátolják a bőr kiszáradását, és a bőr saját, belső nedvességelosztó csatornáiként működnek, olyan létfontosságú anyagokkal táplálva azt, mint például a glicerol. "Az aquaporinok a bőr belső órájával összhangban termelődnek, vagyis reggel több, este pedig kevesebb." Ennek tükrében lássunk néhány egyszerű bőrápolási szabályt.

A nap folyamán a bőr aquaporin termelése csökken, míg az UV-terhelés növekszik. Épp ezért reggel, az arctisztítást követően, használjunk olyan nappali krémet, amely széles spektrumú fényvédőt tartalmaz, így megóvja bőrünket a nap káros sugaraitól, és támogatja a bőr természetes antioxidáns védelmét. Erre a célra az AQUAporin ACTIVE Hidratáló arckrém UV-szűrővel FF25 termék használatát javasoljuk. Este a bőr vízáteresztő képessége megnő, ugyanakkor az aquaporin termelés lelassul, tehát ez az időpont arra tökéletes, hogy intenzíven hidratáljuk a bőrt.

Erre a célra használjuk a bőrtípusunknak megfelelő AQUAporin ACTIVE Hidratáló arckrémet, amely mély és hosszan tartó hidratálást biztosít. Használata serkenti az aquaporin csatornák aktiválását, és csökkenti a transzepidermális vízvesztést. A krémet este 18 óra és éjfél között alkalmazzuk, így reggel ragyogó, fiatalos és rugalmas lesz a bőrünk.

A rohanó hétköznapokban is törekedjünk az egyensúly fenntartására: együnk egészséges ételeket, aludjunk eleget, és támogassuk bőrünk természetes védelmi rendszerét minőségi hidratáló termékek használatával. Az egészséges, ragyogó bőr biztosítása érdekében ez a lehető legjobb stratégia.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

A kemény, meszes víz szárítja a bőrt, és eltömi pórusait. Tisztított lágy vizet használjon bőrápolásra. Még jobb, ha tiszta esővizet tud gyűjteni az arctisztításhoz.