+11° - +28°
Nincs front

A napozás aranyszabályai gyermekeknél

HáziPatika

A nap az éltető erőt biztosítja számunkra. Nemcsak a hangulatunkra gyakorol pozitív hatást, hanem az immunrendszerünket is erősíti azáltal, hogy elősegíti a D-vitamin termelődését a szervezetünkben. Ugyanakkor a leégés nemcsak különféle bőrelváltozásokat, hanem rákot is okozhat, ezért fontos a fényvédelem. A babáknál, gyerekeknél különösen, hiszen sokkal érzékenyebb a bőrük a felnőttekénél.

A bőr nem felejt. Szakemberek számításai szerint a minket ért UV-sugárzás több mint felét gyermekkorunkban kapjuk. Ez logikus is, hiszen a kicsik a nyári hónapokban rengeteg időt töltenek a szabadban, homokozóban, játszótéren. És ez rendjén is van így. De mivel a káros hatások az idő múlásával összeadódnak, a felnőttek dolga, hogy a megelőzésről és a védekezésről gondoskodjanak. Főleg azért, mert a túlzásba vitt napozás, és a napfényártalom jelei ebben a korban még nem mutatkoznak.

Napozás utáni bőrápolás: ne felejtsük!

A megelőzés a bőrápolás területén is nagyon fontos, hiszen a nap okozta bőrkárosodás visszafordíthatatlanná válik egy idő után. Kattintson a részletekért!

Ezért veszélyes a napfény

A napsugárzás lényegében a rövidebb UV-B, valamint a hosszabb UV-A sugárzásból tevődik össze. Az előbbi minősül kockázatosabbnak, hiszen annak ellenére, hogy szépen barnítja a bőrt, leégést, pirosodást és gyulladást okoz, ráadásul károsítja a DNS-t, és karcinogén, azaz rákkeltő hatású. Az UV-A sugárzást sem szabad félvállról venni, hiszen nemcsak a bőr öregedését gyorsítja fel, hanem elősegíti a szabadgyökök képződését is, ami hosszútávon hozzájárul a daganatos betegségek kialakulásához. Az, hogy pontosan mennyi UV-sugárzás ér bennünket, sok mindentől függ. Számít, hogy a nap mely szakában megyünk napra, és hogy hol, hiszen a vízfelület és a homokszemcsék visszaverik a sugarakat. Ezért tengerparton déli órákban sokkal jobban kell vigyázni, mint például a kora reggeli, vagy késő délutáni időszakban a családi ház kertjében. A babáknál és a gyerekeknél különösen fontos az óvatosság, hiszen a bőrük érzékenyebb, vékonyabb a felnőttekénél, a védekezőképességük pedig még sokkal gyengébb.

1. aranyszabály: 6 hónap alatt kerüljük a közvetlen napot

Egyéves kor alatt a kicsik bőre, haja és szeme nagyon kevés festékanyagot, azaz melanint tartalmaz, ezért gyakorlatilag nem is tudnak ellenállni a napfény káros hatásainak. A szülőknek ezért azt ajánlják, hogy csecsemőjüket fél éves korig egyáltalán ne is tegyék ki napsugárzásnak. Azaz figyeljenek oda, hogy mindig árnyékban legyen a baba akkor is, ha kint vannak vele a szabad levegőn. A fejére pedig még így is tegyenek vékony, szellőző anyagból készült sapkát, vagy kendőt.

A gyerekek bőre érzékenyebb, így a naptól is jobban óvni kell. Fotó: Getty Images
A gyerekek bőre érzékenyebb, így a naptól is jobban óvni kell. Fotó: Getty Images

2. aranyszabály.: babáknál ne használjunk kémiai fényvédőt

Ha a babánk elmúlt 6 hónapos, már lehetünk kicsit bátrabbak a napfénnyel. Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene továbbra is odafigyelni az öltözködésre, és arra is, hogy ne tartózkodjon a napon fedetlen fővel, megfelelő fényvédelemmel azonban már kivihetjük a szabadba. Fontos azonban tudni, hogy a kémiai fényvédők használatát mellőzni kell. A kicsiknek rendkívül vékony a bőre, ami egyet jelent azzal, hogy a krémek fokozottabban szívódnak fel, és könnyebben kerülnek be a szervezetükbe, mint a felnőttek esetében. A kémiai és a fizikai fényvédők között az az alapvető különbség, hogy az előbbiek elnyelik az ultraibolya sugarakat, utóbbiak azonban a bennük lévő ásványi anyagok, például acinkés a titánium segítségével, visszatükrözik. Ráadásul a fizikai fényvédők nem is hatolnak be a bőr mélyebb rétegeibe, hanem inkább a felszínen fejtik ki hatásukat. És ha mindez nem lenne elég, egyes kémiai naptejekről kutatások azt is kiderítették, hogy elősegítik a szabadgyökök kialakulását, ezáltal pedig gyorsítják a bőr öregedését, és gyengítik az immunrendszert is. Emellett a faktorszám is mérvadó: gyerekeknél semmiképpen ne menjünk 30 alá, de a legjobb, ha 50-es faktorszámú terméket használunk.

3. aranyszabály: kerüljük a déli napot

Tudjuk, hogy a kisgyermekek napirendje viszonylag kötött, és hogy hétvégén az a kényelmes ha 10 óránál korábban nem indulunk a játszótérre, vagy a strandra. Az UV sugárzás azonban pont ekkor kezd erősödni. Figyeljünk tehát oda arra, hogy késő délelőtt, délben és kora délután, azaz 10 és délután 3 óra között otthon, de legalábbis fedett helyen tartózkodjunk, hogy ezzel is védjük a bőrét és az egészségét.

4. aranyszabály.: Csak fokozatosan!

Rendkívül veszélyes, ha csak a nyaralás első napján találkozik a gyermek bőre napfénnyel először, amikor hosszú órákon keresztül a kismedencében játszik. Figyeljünk oda arra, hogy szép lassan hozzászoktassuk a napozáshoz, azaz már tavasztól engedjük, hogy először csak pár percig, később pedig kicsit tovább is érjék a napsugarak - természetesen megfelelő fényvédővel bekenve.

5. aranyszabály: Ne csak vízparton kenjük be a gyerekek bőrét

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy séta közben, a játszótéren, de akár egy hosszabb bevásárlás, vagy autózás alatt is éri a nap a babákat és a gyerekeket. A fedetlen bőrfelületeket, azaz a nyakat, arcot, karokat ezért gyakorlatilag mindig be kell kenni naptejjel!


6. aranyszabály.: Adjunk időt a naptejnek

A bőrgyógyászok rendszeresen felhívják arra a figyelmet, hogy ha csak akkor vesszük elő a naptejet, amikor már kint vagyunk a strandon, bizony elkéstünk. A fényvédőknek ugyanis legalább 20-30 percre van szükségük ahhoz, hogy kifejtsék a hatásukat. Ráadásul fürdőzés és törölközés során könnyen eltávolíthatjuk magunkról a védőréteget, ezért ajánlatos újra elővenni a flakont és átkenni a bőrünket. Nem szabad spórolni a mennyiséggel sem. Felnőtteknek alkalmanként fél deciliternyit érdemes használni, a gyerekekre a kisebb bőrfelület miatt értelemszerűen kevesebb is elég.

7. aranyszabály: Napszemüveg is kell

Ha fényvédelemről van szó, automatikusan a bőr védelmére gondolunk, pedig a káros napsugárzás legalább olyan veszélyes a szemünkre is. Szerezzünk tehát be már egészen pici kortól napszemüveget a gyermekünknek, és szoktassuk hozzá, biztassuk annak viselésére! Ha pedig még nem tűri meg magán, tegyünk a fejére napellenzős sapkát, vagy kalapot!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.