Új fogalom született: itt a sapioszex!

Új szavak minden nap születnek a különböző nyelvekben. Egy német újság most a sapioszex értelmét próbálja meg "kibontani".

A szex szó régóta foglalkoztatja a nyelvészeket is. Összetételek is alkothatók belőle, és tovább is képezhető a szó. Ilyen új összetétel a sapiosex is. Ennek két összetevője a "sapere" latin ige, amely a "tudni" jelentést hordozza, illetve a "sexus", ami nemet jelent. Éppen ezért a jövőben gyakoribbá váló kifejezések, azaz a "holnap szavainak" sorozatában egy német internetes oldal most a sapiosexszel foglalkozott.

Az összetételnek biológiai alapja is van, hiszen sokan az agyat tekintik - a Die Zeit online kiadása szerint - a legnagyobb nemi szervünknek. A sapiosex jelentése tulajdonképpen a vonzódást és szexuális izgalmat jelenti, amelyet valakinek az intellektusa kelt egy másik személyben. Mindez nem a szexuális vonzerő és az értelmi képességek "fordított arányára", azaz egymással való szembeállítására utal, ahogyan ezt buta - de elterjedt - viccekből ismerhetjük. Éppen arról van tehát szó, hogy valakit vonzhat a másik okossága. Vagyis a jövőben az okos és a szexi már nem áll egymással ellentétben, ezt fejezheti ki a sapioszex. Ebbe beletartozhat a közismert kifejezések közül az is, hogy valaki intelligens vagy sármos, esetleg vicces, szórakoztató, ami érdeklődést ébreszthet eleve azokban, akik vele találkoznak.

Az okos az új szexi?

Angolul egyébként a sapioszexuális (sapiosexual) jelző is kezd terjedni. Ha egy kicsit böngészünk a neten, ez talán még misztikusabb jelentéssel bír. Egyeseknél már-már olyasmihez kapcsolódik, mintha a testiséget "maguk mögött" hagynák, és valami különleges, tulajdonképpen plátói kapcsolat is lehetne a lényege egy ilyen jelenségnek.

Kérdés, persze - tehetnénk fel a Die Zeit és mások elemzését folytatva -, hogy beletartozik-e a sapioszexbe a hatalom, a döntéshozó befolyása? A világ egykori legfontosabb politikusainak egyike, a volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó, Henry Kissinger - akit azért szépnek csak erős fenntartásokkal nevezhetnénk - mondta: a hatalom a legjobb afrodiziákum.

A hatalom vonzó lehet azoknak a szemében , akik kivetítik másokra a saját elvárásaikat, és egyszerűen hatalomfüggővé válnak. Férfiak is vonzódnak a hatalmasokhoz. Hajlandók akár követni is a nagyhatalmú vezetőt, akibe bizalmukat vetik, és akit hatalmassá tulajdonképpen a követők magatartása tesz.

A Psychology Today szerint a hatalom mint univerzális vonzerő megszűnését érdekes jelenség szünteti meg: ha a követők valamelyike is hatalmas lesz. Ilyenkor gyorsan eltűnik a követési hajlandóság azokban, akik addig esetleg hűségesen engedelmeskedtek a náluk befolyásosabbaknak.

Visszatérve a sapioszex-re, ott talán máshogy áll a helyzet: ha mindkét fél okos, akár mindketten erősebben vonzódhatnak egymáshoz...

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: