+16° - +37°
Nincs front

Így változtat meg a hatalom

A Colorado Egyetem (Boulder) friss kutatása szerint, azok a személyek, akik valamilyen hatalomhoz jutnak, hajlamosak kevésbé emberszámba venni azokat, akik a ranglétrán alattuk helyezkednek el.

Az Experimental Social Psychology című lapban hamarosan megjelenő tanulmány arról számol be, hogy a hatalomhoz jutott személyek a kisebb hatalommal rendelkező kortársaik jellemzése során gyakran olyan tulajdonságokkal ruházták fel őket, melyek nem egyedi emberi tulajdonságok, hanem akár egyes állatokra is jellemzőek lehetnek. Egyedi emberi tulajdonságok alatt a szakemberek többek között az ambíciót, a képzelőerőt, a könnyelműséget vagy a megbízhatatlanságot értették, míg azok alatt, melyeket akár állatokra is lehetne alkalmazni, a passzivitást, a félénkséget, a barátságosságot vagy a szégyent.
A tanulmányt készítő Jason Gwinn, a Pszichológia és Idegtudományi Tanszék doktorandusz hallgatója elmondta, hogy vizsgálatuk célja annak kiderítése volt, vajon a találomra kiosztott hatalmi pozíciónak van-e ugyanolyan hatása, mint annak, ha valaki a ranglétrán haladva jut el egy bizonyos hatalmi szintre. Ennek érdekében nagyjából 300 egyetemistát vontak be két kísérletbe, melyek közül az első során a résztvevőket találomra osztották be egy képzeletbeli cég menedzserének vagy asszisztensének. Az asszisztensek feladata az volt, hogy egy adott állásra jelentkezők adatait nézzék át, és állapítsák meg a jelöltek erősségeit és gyengeségeit. Ezek után a menedzsereknek át kellett nézniük az asszisztensek listáját és meg kellett hozniuk a végső döntést arról, hogy kit vegyenek fel.A második kísérlet során a résztvevőknek egy játékot kellett játszaniuk, melyben kettesével meg kellett egyezniük egy bizonyos pénzösszeg szétosztásában. Aki a magasabb pozíciót kapta, az tehette meg az ajánlatot, hogy milyen arányban részesedjenek a jutalomban, és ha a másik személy beleegyezett, a szerint osztották el a pénzt. Ha azonban az alacsonyabb szerephez jutott játékos nem fogadta el az ajánlatot, egyikük sem kapott pénzt.

A kísérletek végén a résztvevőknek negyven szempont alapján kellett értékelniük egymást. Az értékelésből kiderült, hogy a magasabb pozícióban levők kevesebb egyedi emberi tulajdonságot társítottak a náluk alacsonyabb pozícióban levő társaikhoz, mint fordítva. Gwinn elmondta, hogy a jelenség hátterében álló okokat egyelőre nem sikerült felderíteni, és az sem egyértelmű még, mitől függ, hogy egy adott személy nézőpontja megváltozik-e a pozíciója hatására, vagy sem.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +37 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok napsütés várható, legfeljebb északkeketen lehet elvétve helyi zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag