Szó szerint szikrázik a szex

Valószínűleg már éreztük azt, milyen is "a szikra", amikor valaki olyannal találkozunk, de most a tudomány is azt állítja: amikor a spermium és a petesejt találkoznak, szó szerint szikrák pattognak.

Amerikai kutatók bonyolult képalkotó módszereket alkalmazva látták először azt, hogy milyen molekuláris tűzijáték is a megtermékenyítés folyamata. A Nature Chemistry szaklapban publikált anyag szerint a jelenség a petesejt felszínéről kirobbanó cinkatomok hullámainak köszönhető és ezen "cinkszikrák" szükségesek a petesejt embrióvá alakulásához. A jelenség vizsgálata így nem csupán a szemnek tetszetős, hanem az in vitro megtermékenyítések (IVF) is könnyebbé tehetőek ezáltal.

Sajnos a nőknek nem segít, ha a férfiak legnagyobb titkát a cipőméretükből találják ki. Néhány szexmítoszt most kénytelenek vagyunk eloszlatni. Kattintson a folytatásért ! "A petesejtből felszabaduló cinkatomok mennyisége jelezheti a megtermékenyített petesejt minőségét" - nyilatkozta a tanulmány szerzője, Teresa Woodruff, "így ha a legjobb petesejteket képesek lennénk azonosítani, kevesebb embrióval dolgozhatnánk a termékenységi kezelések során."

A vizsgálat során a Northwestern University kutatói a cinkatomok elhelyezkedését és mozgását vizsgálták a petesejtekben: adataik szerint petesejtenként mintegy nyolcezer csomag van, mindegyikben közel egymillió cinkatommal. A petesejt fejlődésével ezen csomagok mozgásnak indulnak, majd a megtermékenyítéssel egyidőben a cinkatomok kilövellnek a sejt felszínéről.

A cinkatomok robbannak...

Ezt a folyamatot hívjuk exocitózisnak: az agy például hasonló módon bocsátja ki neurotranszmitterjeit, jelzőmolekuláit. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a cinkatomok nem egyszerre távoznak, hanem négy-öt szikraeső kíséretében hagyják el a petesejtet, egy-egy szikrázás körülbelül kétezer cinkcsomag kiürülését jelenti.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy az embriogenezishez, azaz az embrió kialakulásának és fejlődésének folyamatához létfontosságú alapelem a cink. Azt is tudtuk, hogy a spermium és a petesejt találkozásától számított első két órában a petesejt körülbelül 60 milliárd cinkatomjának egyhatoda távozik a sejt felületéről, ám most történt meg ennek első igazán jól látható vizsgálata. A kutatók jelenleg azt igyekeznek kideríteni, hogy a cinkatomok számából milyen tulajdonságokat lehet levonni, és ez hogyan segíthet az IVF kezelések során.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.