Szó szerint szikrázik a szex

Valószínűleg már éreztük azt, milyen is "a szikra", amikor valaki olyannal találkozunk, de most a tudomány is azt állítja: amikor a spermium és a petesejt találkoznak, szó szerint szikrák pattognak.

Amerikai kutatók bonyolult képalkotó módszereket alkalmazva látták először azt, hogy milyen molekuláris tűzijáték is a megtermékenyítés folyamata. A Nature Chemistry szaklapban publikált anyag szerint a jelenség a petesejt felszínéről kirobbanó cinkatomok hullámainak köszönhető és ezen "cinkszikrák" szükségesek a petesejt embrióvá alakulásához. A jelenség vizsgálata így nem csupán a szemnek tetszetős, hanem az in vitro megtermékenyítések (IVF) is könnyebbé tehetőek ezáltal.

Sajnos a nőknek nem segít, ha a férfiak legnagyobb titkát a cipőméretükből találják ki. Néhány szexmítoszt most kénytelenek vagyunk eloszlatni. Kattintson a folytatásért ! "A petesejtből felszabaduló cinkatomok mennyisége jelezheti a megtermékenyített petesejt minőségét" - nyilatkozta a tanulmány szerzője, Teresa Woodruff, "így ha a legjobb petesejteket képesek lennénk azonosítani, kevesebb embrióval dolgozhatnánk a termékenységi kezelések során."

A vizsgálat során a Northwestern University kutatói a cinkatomok elhelyezkedését és mozgását vizsgálták a petesejtekben: adataik szerint petesejtenként mintegy nyolcezer csomag van, mindegyikben közel egymillió cinkatommal. A petesejt fejlődésével ezen csomagok mozgásnak indulnak, majd a megtermékenyítéssel egyidőben a cinkatomok kilövellnek a sejt felszínéről.

A cinkatomok robbannak...

Ezt a folyamatot hívjuk exocitózisnak: az agy például hasonló módon bocsátja ki neurotranszmitterjeit, jelzőmolekuláit. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a cinkatomok nem egyszerre távoznak, hanem négy-öt szikraeső kíséretében hagyják el a petesejtet, egy-egy szikrázás körülbelül kétezer cinkcsomag kiürülését jelenti.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy az embriogenezishez, azaz az embrió kialakulásának és fejlődésének folyamatához létfontosságú alapelem a cink. Azt is tudtuk, hogy a spermium és a petesejt találkozásától számított első két órában a petesejt körülbelül 60 milliárd cinkatomjának egyhatoda távozik a sejt felületéről, ám most történt meg ennek első igazán jól látható vizsgálata. A kutatók jelenleg azt igyekeznek kideríteni, hogy a cinkatomok számából milyen tulajdonságokat lehet levonni, és ez hogyan segíthet az IVF kezelések során.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.