Meddőségturizmus: egyre több pár kér külföldön segítséget

Egyre többen keresnek fel külföldi lombikklinikákat a magyar párok, hiába ingyenes itthon a kezelés.

Miután az állam felvásárolta a magán meddőségi klinikákat, díjmentesen biztosítja a meddőségi kezeléseket Magyarországon. Úgy tűnik azonban: nemhogy csökkenne, hanem egyre nő a szomszédos országok lombikintézeteibe menekülő magyar párok száma. Az mfor cseh és szlovák klinikákat kérdezett a meddőségi turizmusról.

mesterséges megtermékenyítés, lombikkezelés, lombik
A lombikkezelés itthon már ingyenes, mégis sokan külföldre utaznak érte. Fotó: Getty Images

"Nem futószalagon kezelnek"

„Több indoka is van annak, hogy egy brnói magánklinikához fordultunk. Például az, hogy a magyar intézményekhez képest nagyobb a sikerrátájuk és valóban személyre szabott ellátásban részesülhetünk a férjemmel – mondta el a portál kérdésére egy név nélkül nyilatkozó hölgy. Tapasztalatai szerint a cseh klinikán alaposabb a kórtörténet tanulmányozása, a rájuk szabott gyógyszeradag precizitása, és számukra fontos, hogy nem futószalagszerűen folynak a vizsgálatok.

Egy szlovák klinika névtelenséget kérő magyar asszisztense szerint – a páciensek beszámolója alapján – elsősorban azzal van a gond Magyarországon, hogy rengeteget kell várniuk már az első konzultációra is, 40 év felett pedig nem is igazán foglalkoznak velük

2021-ben még egyedül voltam magyar nyelvű koordinátor, azóta közel duplájára nőtt az érdeklődők száma, emiatt fel kellett venni még egy kolléganőt. Ennek ellenére már ketten is alig bírjuk a munkát. Két éve még havonta 15 magyar érdeklődőnek segítettem, ma már hozzávetőleg harmincan keresik fel rajtunk keresztül a klinikát” – mondta el a portálnak Buzál Anikó, a brnói Unica Klinika munkatársa.

Más vizsgálatokat is elvégeznek

„A szakterület magyar államosítása óta jelentősen, 2022-2023 között háromszorosára nőtt a meddőségük kezelését kérő magyar párok száma" – emeli ki a portálnak a szintén csehországi Repromeda Meddőségi Központ főigazgatónője, Dr. Katerina Vesela. Elmondása szerint a párok arra hivatkoznak, hogy otthon "olyan alapvető módszereket alkalmaznak, amelyek nem képesek megoldani a meddő párok konkrét problémáinak egy részét. Ilyen például a Magyarországon nem engedélyezett preimplantációs genetikai vizsgálat, amely az előrehaladott anyákkal rendelkező párok fő problémája, vagy ehhez hasonló vizsgálatok” – mondja a Repromeda vezetője, aki minden bizonnyal a petesejtdonációra is gondol, amely Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Otthoni mesterséges megtermékenyítésre használt eszközt engedélyeztek az Egyesült Államokban. Erről itt írtunk bővebben. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra