Ennyi szex öli meg a kapcsolatot

Ha hosszú távú párkapcsolatban élünk, biztosan átéltük már legalább egyszer a szituációt: összebújásra, szerelmeskedésre vágynánk, ám partnerünknek nincs hozzá hangulata. Vagy éppen fordítva: párunk közeledne hozzánk, mi azonban fáradtságra hivatkozva elutasítjuk. A jelenség teljesen normális. Vannak azonban olyan párok, akiknél a szexmentes időszak nem csak átmeneti probléma.

A jelenségre az angolszász nyelvben már külön kifejezés is létezik, "halott hálószoba szindrómának" (dead bedroom) nevezik. "Halott hálószoba szindrómáról akkor beszélhetünk, ha a párok évente kevesebb mint hat alkalommal szexelnek " - mondta korábban a Health.com életmód magazinnak dr. Holly Richmond szexterapeuta. És bár a szex hiánya rendkívül sok kapcsolatban előfordult, a szexmentességet gyakran még a szakértőknek is nehéz definiálni. Ez egyéni elvárások és igények alapján ugyanis minden ember másképp határozhatja meg, hogy számára mi a megfelelő, vagy túl kevés szex.

13 dolog , ami megöli a szexuális vágyat.

"Találkoztam már olyan párral, akik arról panaszkodtak, hogy kapcsolatuk szexmentes lett, mivel hetente csak egyszer szexelnek. Ebből is látszik, hogy mindenkinek más igényei vannak. De szakmailag helyes meghatározás szerint akkor szexmentes a kapcsolat, ha hatnál kevesebb alkalommal vannak együtt egy évben." És bár elsőre meglehetősen extrémnek tűnhet, ha egy pár csak kéthavonta egyszer él nemi életet, valójában rendívül sok párkapcsolatot érint a halott hálószoba szindróma.

Hogyan lesz egy párkapcsolat szexmentes?
Hogyan lesz egy párkapcsolat szexmentes? Fotó: iStock

Hogyan lesz egy párkapcsolat szexmentes?

Dr. Richmond szerint több tényező is szerepet játszik abban, ha egy pár életéből kikopnak az együttlétek. Az egyik leggyakoribb ok a hosszú távú párkapcsolatok természetes dinamikája: a gyakori szexszel fűszerezett "nászutas szakasz" után az együttlétek száma nagyon sok esetben megfogyatkozik.

"Sok pár panaszkodik a terápiákon, hogy kezdetben milyen jó és milyen sok szex volt a kapcsolatukban, most meg ahhoz képest alig érnek egymáshoz. Ez minden párkapcsolatban előfordulhat. Természetes, ha a szex idővel ritkul. Ebben a szakaszban azonban a pároknak tudatosan kell tenniük azért, hogy életben tartsák intimitást" - vélekedett a szakértő, majd hozzátette: "könnyen megtörténhet, hogy ha partnerünket hónapokon vagy akár éveken át folyamatosan elutasítjuk, akkor egy idő után abbahagyja a kezdeményezést, mert túlságosan fáj neki a visszautasítás. Egy ilyen helyzetben pedig aztán "normálissá" válik, hogy senki sem próbálkozik, senki sem kezdeményez.

De természetes nem ez az egyetlen tényező, ami szexmentességhez vezethet. A munkahelyi stressz , a libidót befolyásoló gyógyszerek, a krónikus betegségek és a különféle sérülések mind befolyásolhatják az intimitást. Gyakran pedig a szülővé válás a fő oka annak, hogy a párok életből eltűnik a szex. "Egy újszülött kisbaba minkét szülőt kimeríti, de a szoptatás, majd a munkába való visszatérés miatt ez az időszak főleg a nőket viseli meg. Egy ilyen életszakaszban nehéz egyensúlyba hozni a mindennapokat. Ráadásul a baba gyakran a szülőkkel alszik, így nemcsak időt, de helyet is találniuk kell az összebújáshoz."

De akkor mégis mit tegyenek azok a párok, akiknél kikopott a szex a mindennapokból? A szakértő szerint az érzékiség megteremtésére kell koncentrálniuk, érzékiség alatt pedig nem a szexet érti. "Érzékiség alatt az erőt, energiát és két fél közötti kapcsolatot értem" - magyarázta.

Richmond azt tanácsolta, hogy a párok mindennap szánjanak legalább negyedórát a párkapcsolatukra. Kapcsolják ki a telefonjukat, üljenek le, és töltsenek együtt minőségi időt. Beszélgessenek, mondják el, kivel mi történt aznap, értékeljék a másik erőfeszítéseit. A szakértő egyébként nem szokta azt tanácsolni pácienseinek, hogy rögtön szexszel próbálják rendbe tenni a kapcsolatukat, először ugyanis magát az intimitást kell visszacsempészni a mindennapokba. "Fontos, hogy újra kommunikáljunk a másikkal. Ahelyett, hogy a másikat hibáztatnánk a szex hiánya miatt, beszéljük meg, ki mennyire elégedett, kérdezzük meg a másikat, hogy mire vágyna."

Forrás: health.com

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.