A szex épp olyan jól égeti a kalóriákat, mint a sport

Az ünnepek idején felszedett kilók leadásáért nem feltétlenül kell kínkeservesen megküzdeni. Egy friss kutatás szerint ugyanis a szex éppolyan hatékony a zsírpárnák ellen, mint a sport - beleérve a gyaloglást és a kocogást is.

Ha lehetetlen küldetésnek tűnik korán reggel kimászni az ágyból, és elindulni teniszezni vagy futni, akkor is kínálkozik megoldás a testmozgásra - tudósok állítják ugyanis, hogy a hálószobai ténykedés is éppen olyan hatékony lehet.

Az eredmények szerint a szex többféle edzésmódszerrel is felveszi a versenyt, ráadásul a megkérdezettek véleménye alapján sokkal élvezetesebb is. A férfiak átlagosan 120, a nők pedig 90 kalóriát égetnek el egy együttlét során, ami egy páros teniszmeccs, némi hegymenet vagy negyedóra laza kocogás energiafelhasználásának felel meg. Sőt a legaktívabb férfiak akár félórányi futópados edzésnek megfelelő kalóriát is elégettek szex közben.

A szex többféle edzésmóddal is felveszi a versenyt

A kanadai Quebeci Egyetem szakértői 20 heteroszexuális párt vontak be a kísérletbe, melyek tagjai 18 és 35 év közöttiek voltak, és egy hónapon át legalább heti egyszer szeretkeztek. A résztvevők azt az utasítást kapták, hogy az addigi szexuális szokásaikat megtartva ne használjanak gyógyszereket, s ne igyanak alkoholt. A megfigyelési szakasz elején 30 percig futópadon kellett kocogniuk, miközben karpántok segítségével mérték az erőkifejtésüket, valamint kérdőíveket töltöttek ki a mozgás élvezeti értékére vonatkozóan.

A tudósok megállapították, hogy a férfiak szex közben 4,2 kalóriát égettek el percenként, míg futáskor 9,2-t. A nőknél ez a két adat 3,1 és 7,1 kalória volt. "Ez azt jelenti, hogy a szexuális aktivitás bizonyos esetekben komoly testmozgást jelent" - fogalmazott a szerzőként közreműködő Julie Frappier. "Sőt a párok elmondása szerint az együttlétek sokkal élvezetesebbek voltak, mint a félórás futópados edzés. Éppen ezért az egészségügyi dolgozóknak meg kellene fontolniuk a témában folytatott ismeretterjesztést" - tette hozzá Frappier.

A HáziPatika.com Szexológia rovata, ami a Magyar Szexológiai Társaság szakmai támogatásával jött létre, egyértelműen hiánypótló a "műfajban". A közel kétszáz cikk felöleli szexuális egészségünket, boncolgatja párkapcsolati problémáink keletkezésének okait, bemutat számos érdekességet, és leleplez sok szexuális tévhitet. A rovat tabuk nélkül beszél a másságról, és kendőzetlenül ír a női és férfi szexuális problémákról.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: