Mikor volt fehér karácsonyunk az elmúlt 20 évben? (2019.12.15.)

Az előrejelzések alapján idén nem számíthatunk havazásra az ünnepek alatt, a klímakutatók szerint pedig a globális felmelegedés miatt ehhez hozzá is kell szoknunk. Vajon az időjárási adatok is alátámasztják azt, hogy egyre ritkulnak a fehér karácsonyok?

Ugyan még 9 nap hátravan december 24-ig, szóval az időjárás-előrejelzések nem tűpontosak, de jelenleg minden jel arra utal, hogy sem hideg, sem hó nem lesz idén karácsonykor. December 24. és 26. között ugyanis 7-9 fok között alakul majd a nappali hőmérséklet, és éjszaka sem fog fagyni. Havazás pedig az előtte lévő napokban sem várható, szóval aki hógolyózással és szánkózással szeretné lemozogni az ünnepi menüt, annak a Kékestető felé érdemes indulni, ott talán marad még a december első napján leesett hóból.

Veszélyes megenni a havat? Telente a kicsi gyermekekben gyakran felmerül a gondolat, hogy vajon milyen íze lehet a frissen hullott hónak. Csíkszeredai kutatók most kiderítették, mennyire egészséges a hóevés. Kattintson a részletekért!

Régen minden havasabb volt?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati visszatekintésében öt városban (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs, Szombathely) és Kékestető állomáson vizsgálták meg, hogy december 24-26. között, vagyis szenteste és karácsony két napján havazott-e, illetve mekkora volt az észlelt legnagyobb hóvastagság. Ez alapján az elmúlt 20 évben egyetlenegyszer fordult elő csupán, hogy az egész országot hótakaró fedte: 2001-ben. A Kékestetőt közel 30 centi, az ország többi pontját pedig 5-15 centi borította be.

Idén valószínűleg nem lesz havas a karácsony Magyarországon. Fotó: iStock
Idén valószínűleg nem lesz havas a karácsony Magyarországon. Fotó: iStock

Városok vs. hegyek

Az elmúlt két évtizedben a fővárosban összesen 7 évben (1999, 2001, 2002, 2007, 2010, 2011, 2012) volt hó az év végi ünnepen. Ezzel pedig Budapest megelőzi a többi nagyvárost, hiszen Szegeden 6-szor volt fehér karácsony (1999, 2001, 2005, 2007, 2008, 2010), Pécsen (2001, 2007, 2011) és Szombathelyen (2001, 2002, 2007) pedig háromszor. Ehhez képest a Kékestetőt 2012-ig szinte minden évben hó borította (kivéve 2000-ben és 2006-ban). Utána viszont 5 teljes évig a hegycsúcs is hómentes maradt, majd 2017-ben és tavaly újra visszatért a hótakaró. Szóval az adatok alapján elmondható, hogy a klímakutatók figyelmeztetése jogos, a globális felmelegedés a szeretet ünnepére is hatással van. A 2000-es években tényleg csökkenni látszik a hóesés gyakoriságának a száma, hiszen a hegyeket leszámítva 2012 óta nem volt igazán fehér karácsonyunk.

Enyhe idő, olvadó hó

Karácsonyi havazás azért gyakrabban előfordult, a vizsgált városokban átlagosan 3-6 évente esett, Kékestetőn pedig ennél is többször. Bár ott is megfigyelhető a ritkulás: 2001 óta csupán 6 karácsony idején volt hóesés hazánk legmagasabb pontján. Azonban hiába havazik, ha mellette nincs elég hideg, hiszen így a leesett hóból nem sok marad. Ez történt például tavaly is: december 24-én a Kékestetőn túl a Nyírségből és a Dunántúl egyes területeiről is jelentettek hóesést, ám a hőmérséklet hamar újra 0 fok fölé kúszott, így gyorsan el is olvadt a karácsonyi hó. De legalább pár órán át lehetett gyönyörködni a szálló hópelyhekben - úgy tűnik, idén még erre sem lesz lehetőségünk az évszakhoz képest meleg idő miatt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció