Humánmeteo: fülledt lesz a csütörtök (2020.06.10.)

A csütörtöki idő miatt koncentrálási zavarok léphetnek fel és a keringési bántalmak is fokozódnak.

Csütörtökön légköri front nem érkezik a Kárpát-medence térségébe. A nap első felében sokfelé, délután főként délen a magas páratartalmú, meleg levegő okozhat kellemetlenségeket, ráadásul nemcsak a légzőszervi megbetegedéssel élők tünetei erősödhetnek fel - írja a Meteo Klinika. Sokaknál gyakori lehet a légszomj is. A meleg és fülledt időben fokozódik az izzadás, így fontos, hogy napközben is pótoljuk az elvesztett folyadékot.

Nő a pollenterhelés is

Ha műszálas, rosszul szellőző ruhát választunk, akkor a bőr nem tud levegőzni, ez pedig akár rosszulléthez, szédüléshez is vezethet. A zivatarok területen az asztmatikus panaszok felerősödésére lehet számítani, az érintetteknek ajánlott ez alatt az idő alatt zárt helyen tartózkodni és lepihenni.

A légzőszervi megbetegedéssel élők tünetei is felerősödhetnek. Fotó: Getty Images
A légzőszervi megbetegedéssel élők tünetei is felerősödhetnek. Fotó: Getty Images

Az UV-sugárzás értéke térben is időben is ingadozni fog, de ahol hosszabb napos időszakok várhatóak, ott a déli órákban mindenképpen védeni kell a bőrünket a káros sugarak ellen. A sugárzás mértéke egyes körzetekben meghaladja a nagyon erős fokozatot, használjunk legalább 30-as faktorszámú naptejet, hogy elkerüljük a leégést.

A pollenterhelés a hétvégi csapadéknak köszönhetően alacsony volt a hét első felében, most azonban a növények pollenszórásának erősödésére kell számítani. A pázsitfűfélék pollenjének koncentrációja magas, a következő napokban pedig további koncentráció-növekedésre kell számítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció