Mit gondolunk a gyógyszerekről?

HáziPatika

A gyógyszeres terápiák rengeteget fejlődtek az elmúlt években, sorra jelentek és jelennek meg az innovatív készítmények. A Házipatika.com és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete kíváncsi volt arra, hogy az okosgyógyszerek milyen szerepet töltenek be a betegek életében. Főleg mert aki találkozott már a megfázásnál komolyabb betegséggel, netán krónikus panaszokkal él, nagy valószínűséggel találkozott már ilyen készítményekkel.

  • Felmérésünket valamivel több mint 5000 fő töltötte ki.
  • A válaszadók 25 százaléka nem szenvedett semmilyen krónikus betegségben, 60 százalékának 1-2 ilyen betegsége volt, 15 százaléka pedig több ilyen betegséggel is küzdött.
  • A tesztünket kitöltők közül a legtöbben szív- és érrendszeri, valamit mozgásszervi problémákkal küzdöttek, de sokaknak volt emésztőszervi ésanyagcserebetegsége is. Volt köztük 200 daganatos beteg is.

Felmérésünkből kiderült, hogy az innovatív készítményeket a válaszadók többsége fontosnak tartja, úgy gondolja: a modern gyógyszerek nagymértékben hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez. A valamivel több mint 5 ezer válaszadóból csak 1500 volt azon a véleményen, hogy ezek a készítmények nem töltenek be komoly szerepet az egészségmegőrzésben és a betegségek gyógyításában. Válaszadóink döntő többsége gyógyszereket csak szükség esetén, orvosi előírásra használ. Annak fontosságával, hogy erre figyelni kell, csak kevesebb mint 700 fő nem értett egyet.

A modern gyógyszerek nagymértékben hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez
A modern gyógyszerek nagyban hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez

Arany középút

Megnéztük azt is, hogy a betegek mennyire zárkóznak el a receptre kapható készítményekről, mennyire akarnak csak szabadon beszerezhető készítményeket használni. A válaszok itt is arra utaltak, hogy a többség ad az orvosok szavára, hallgat rájuk: csak 1000 körüli válaszadó nyilatkozott úgy, hogy kizárólag vagy főképp vény nélkül kapható készítményeket vásárol. Az ugyanakkor elgondolkoztató, hogy az emberek ötöde akkor is ragaszkodik a vény nélküli gyógyszerekhez, étrend-kiegészítőkhöz, ha komoly baja van, így komolyabb szerekre lenne szüksége. Hasonló az arány annál a kérdésnél is, mely azt firtatta: a betegek mennyire hívei a természetes módszereknek, mennyire utasítják el szinte minden esetben a gyógyszereket. Itt a többség az arany középutat választja, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy indokolt esetben azért orvoshoz megy, de az egyszerű megfázás miatt nem kapkod azonnal gyógyszer után. Mindössze 700 olyan válaszadó volt, aki szinte soha nem használ gyógyszert, mindig természetes módszereket választ.


Az egyszerűbb betegségek, ha lassabban is, de maguktól is meggyógyulhatnak, viszont rengeteg olyan kórkép van, amely csak a gyógyszereknek köszönhetően vált gyógyíthatóvá, a vakcináknak köszönhetően megelőzhetővé. Utóbbiaknak köszönhető az is, hogy az átlagéletkor is jelentősen javult. Az okosgyógyszerek korábban végzetesnek számító betegségeket is szép számban tettek és tesznek gyógyíthatóvá. A gyógyszerekről csak a válaszadók kevesebb mint fele gondolta azt, hogy drágák, és ehhez képest kevésbé hatásosak. Úgy tűnik, a többség elismeri, hogy a készítmények mögött költséges kutatások, több éves fejlesztések állnak, ami a gyártókra komoly terhet ró. A mellékhatásokat sajnos sokan érzékelik: közel 1800 válaszadó értett teljes mértékben egyet azzal, hogy a modern gyógyszereknek sok mellékhatása van. Ez sok készítménynél sajnos így van, de a sikeres kezelés érdekében ezeket vállalni kell. Másrészt a gyártók törekednek arra, hogy kutatásaikkal egyre kevesebb mellékhatást okozó készítményeket fejlesszenek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait