Őssejtek is gyárthatnak vérlemezkét

HáziPatika

A vérzéscsillapításban kulcsszerepet játszó vérlemezkék termelőit, csontvelői őssejteket állítottak elő laboratóriumban brit kutatók.

Vérlemezkegyárak "épülnek"

Ezekre a vérlemezkékre nemcsak balesetek után és műtétek során, hanem többek közt a hemofília kezelésekor is szükség van.

A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai felfedezték, hogyan állíthatják elő laboratóriumban a szervezet vérlemezkegyárait. Ez a vérlemezkék, vagyis a trombociták új forrását jelenthetné, amire erős vérzéskor, többek között autóbaleseteknél lehet szükség - idézi a távirati iroda a Nature Communications tudományos lap cikkét. A vérlemezkékre a balesetek mellet műtétek elvégzésekor, leukémiás és hemofíliás betegek kezelésekor is szükség van.

A vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják
A vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják

A véradóktól függ a rendszer

Véradáskor a levett vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják, hogy a beteg azt kaphassa, ami a gyógyításához kell. Ezt az eljárást lehetne részben kiváltani az új módszerrel.

Innováció

Az elkövetkező 5 évben a gyógyszerfejlesztésben bekövetkező áttörések jelentős hatással lesznek a betegek életére. Nézze meg melyik terápiás területen várható a legnagyobb fejlődés.

"Teljesen a véradóktól függünk, ha trombocitákra van szükségünk" - mondta Cedric Ghevaert hematológus, akinek kutatócsoportja megakariocitákat, vagyis vérlemezkéket előállító csontvelői óriássejteket kísérelt meg laboratóriumban növeszteni. Kutatásuk azért jelent áttörést, mert felfedezték azokat a kémiai folyamatokat, amelyek a csontvelői őssejtek laboratóriumi növesztéséhez szükségesek.


"A következő nagy előrelépés az lesz, amikor minden megakariocita elegendő vérlemezkét állít elő" - magyarázta Ghevaert. A laboratóriumi őssejtek egyenként tíz vérlemezkét hoznak létre, míg a csontvelő őssejtjei akár kétezer trombocitát is gyártanak. A kutatók azt remélik, ha sikerül ugyanazokat a feltételeket megteremteni, mint a csontvelőben, akkor a sejtek hatékonyabbá válnak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Egyetlen gyógyszermolekula fejlesztése 1-12 milliárd dollárba kerül, ez megegyezik Magyarország gyógyszerkasszájának 1-10 éves teljes összegével.