Gondot okoz a vizelés? Segít a szakorvos!

50 éves kor felett természetes folyamat a prosztata megnagyobbodása. A tünetekre oda kell figyelni, mert a rendszeres vizsgálat nagyobb bajt is megelőzhet, ráadásul gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel kezelhető. Sőt a merevedési zavar is megoldódhat.

Mi is pontosan a prosztata és mit jelent a BPH?

A prosztata a férfi nemi mirigye , amely azért felelős, hogy az ondóhoz hozzákeveredve a spermiumok életképességét, mozgékonyságát, megtermékenyítő képességét javítsa. 20 éves kortól 50 éves korig a prosztata folyamatosan növekszik, ezt hívjuk jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak, vagy BPH-nak, amely tehát az életkorral együtt járó folyamat. Azaz a férfiak jelentős része számíthat arra, hogy a 20 éves korban 20 grammos prosztatája 50 éves korára ennek a duplájára, vagy még nagyobbra is megnőhet. Ez az életet nem veszélyezteti, de panaszokat okozhat.

Ez a folyamat miért, mitől alakul ki?

Egészen pontosan ezt nem tudjuk, de bizonyos hormonális tényezőknek - a tesztoszteron- és az ösztrogénszintnek - szerepe lehet.

A kor előrehaladtával "kötelező", hogy bekövetkezik? Kik érintettek?

Ez egy természetes folyamat, de fontos hangsúlyozni, hogy a prosztata jóindulatú megnagyobbodása nem jelent feltétlenül betegséget. 50 éves kor felett kezdődnek a tünetek, 70-80 éves kor fölött viszont 70-80 százalékban ez már panaszokat okoz. A korral együtt a hólyag izomzata gyengül, így a vizelési panaszok hátterében nem csak a prosztatamegnagyobbodás, hanem a gyengébb hólyagműködés is állhat.

Melyek a főbb tünetek?

Elsősorban vizelési panaszok: gyakori vizelés, szakaszos vizelés, nehezebb vizeletürítés, gyengébb vizeletsugár. Emellett vannak úgynevezett objektív tünetek is, például, ha vizelet visszamaradás van, azaz a páciens nem tudja a hólyagját megfelelő módon kiüríteni. Ez okozhat gyulladásokat, vérzést, a visszamaradt vizelet panghat a vesékben és károsíthatja a veseműködést.

Miért épp ezek a tünetek?

A prosztata egy simaizom-mirigyhámból áll, és egy kötőszövetes tok veszi körül; körülbelül akkora, mint egy szelídgesztenye és a hólyag alatt helyezkedik el. A hólyagból a húgycső keresztülfúrja ezt a prosztatát, tehát a vizelet ezen keresztül távozik a férfiaknál. Ha ezt a húgycsőszakaszt a megnövekedett prosztata nyomja, egyre jobban elzárja a vizelet útját. A prosztatában lévő simaizomzat összehúzódása is zárva tarthatja a prosztatát, ez a két komponens okozza a panaszokat. Az urológia ezért ezt alsóhúgyúti tünetegyüttesnek hívja, amelyet nem csak a prosztata megnagyobbodása okozhatja.

Mi a különbség a jó- és a rosszindulatú elváltozás között?

A prosztata rosszindulatú daganatát prosztataráknak hívjuk. Ez is 45-50 éves kor felett jelenik meg a férfiaknál. Az életkor emelkedésével a prosztatarák előfordulása fokozatosan növekszik. Ha egy férfi megéli a 80-90 éves kort, akkor a prosztatarák kialakulásának esélye 50-60 százalék. Az igazán veszélyesek a fiatalkorban megjelenő, agresszívebb prosztatarákok. De a prosztatarák azért különösen veszélyes, mert míg a megnagyobbodás viszonylag korán okoz vizelési panaszokat, addig a prosztataráknak csak később jelentkeznek - az egyébként hasonló - tünetei. Ezért nagyon fontos, hogy 50 éves kor felett a férfiak évente egyszer elmenjenek urológiai szűrővizsgálatra. Ezzel ugyanis meg lehet állapítani nem csak a megnagyobbodást, de azt is, hogy a prosztatarákra van-e valamilyen gyanú.

Ekkor milyen vizsgálatra kell számítani?

Nagy jelentősége van a hagyományos urológiai vizsgálatnak: a prosztata végbélen történő tapintása fontos információt adhat. A rendelkezésre álló szűrővizsgálatra használt tumormarker a PSA ( prosztata specifikus antigén ), amely egy durva szűrésre alkalmas, amelyet aztán más vizsgálatokkal lehet finomítani.

Okozhat merevedési zavart a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás?

Régebben úgy gondoltuk, hogy a prosztatamegnagyobbodás és a merevedési zavar nincs egymással anatómiai, élettani kapcsolatban, de az utóbbi években végzett klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a prosztata megnagyobbodása esetén a merevedési zavar gyakrabban fordul elő. A pontos okok tisztázása még további kutatásokat igényel.

Hogyan kezelhető a prosztatamegnagyobbodás?

A kezelési módok az elmúlt 20-30 évben jelentősen változtak. Régen az esetek 70-80 százalékban a tünetek miatt meg kellett operálni a férfiakat. Most azt lehet mondani, hogy ugyanilyen arányban gyógyszeres kezeléssel karban lehet tartani ezt a problémát, azaz jó eséllyel meg lehet úszni a műtétet. Hangsúlyozni kell: ehhez az évenkénti ellenőrzés szükséges. Enyhe, induló prosztatamegnagyobbodás esetén különböző gyógynövényeket, gyógyhatású készítményeket lehet adni. Ezek a tüneteket nagyon nem változtatják meg, de lelassítják a megnagyobbodást. Ha ez nem elég, akkor gyógyszeres kezelés kell elrendelni. Ennek két iránya van: az egyik az alfareceptor-blokkoló gyógyszerek. Ezek a prosztatát alkotó simaizomsejteket lazítják el, ezzel segítve a vizelet ürítését, és éveken keresztül biztonsággal szedhető gyógyszerek. Ha ezek nem elég hatékonyak, akkor kombinatív kezelésként, ezek mellett használjuk az antiandrogén hatással rendelkező gyógyszereket, amelyek a prosztata méretét csökkentik, illetve a növekedési ütemét lassítják le. Utóbbiak lassan hatnak (fél-egy év), és legfeljebb 15-20 százalékos csökkenést lehet elérni. Hátránya, hogy az esetek 15 százalékában merevedési zavart okoznak. További gondot okozhat, hogy az ún. alfareceptor-blokkoló gyógyszerek nem szedhetők a merevedést segítő készítményekkel.

Mikor kerül sor műtétre, és hogy végzik?

Azokban az esetekben, ha a gyógyszeres kezelés nem hatékony, illetve ha magas vizelet-visszamaradás vagy gyulladás miatt mindenképpen be kell avatkozni, műtétre van szükség. A műtéteknek két nagy csoportja van: elvégezhetjük húgycsövön keresztül, vagy hasi feltárással. Az előbbi esetben egy speciális eszközzel lefaragjuk a felesleges, plusz prosztataállományokat, de csak általában kb. 40-50 grammos prosztatáig lehetséges. Efölött hasi feltárással dolgozunk, ekkor a hólyagon keresztül a prosztatából a megnagyobbodott részt - tehát nem az egészet! - távolítjuk el.

Meg lehet előzni a prosztatamegnagyobbodást?

Erre biztos recept nincs. Magyarország egyébként a középmezőnyben helyezkedik el ebből a szempontból, körülbelül 400 ezer férfit érint a prosztatamegnagyobbodás. Nagyon fontos viszont, hogy akinek panaszai vannak, elmenjen orvoshoz, 50 év felett pedig évente megjelenjenek a férfiak a szűrővizsgálatokon.

Dr. Kardos Róbert Urológus, sebész, onkológus főorvos. 1977-ben szerzett orvosi diplomát a SOTE-n, 1983-ben szakvizsgázott általános, hasi sebészetből. 1983 és 1998 között urológusként dolgozott az Orvostovábbképző Egyetem Urológiai Klinikán, 1995 és 1996 között emellett az Onkológiai Intézetben onkológusként is tevékenykedett. 1999 és 2001 között a Flór Ferenc Kórház Urológiai osztályán, a Telki Magánkórházban, 2001-ben pedig a Budavári Önkormányzat Rendelőintézetben és az Óbudai Egészségügyi Centrumban is dolgozott. Jelenleg a Millenáris Egészség Centrumban rendel (bejelentkezés: 06 20 662 88 11)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra