Fájdalomcsillapítók: ezért nem olyan hatékonyak nőknél

Egy friss tanulmány szerint még mindig nagy a szexuális elfogultság a fájdalomkutatásban. Azaz még mindig jellemző, hogy a nőknek is szánt gyógyszereket hím rágcsálókon tesztelik, korábbi, szintén hímeken végzett kísérletek hipotéziseire alapozva, annak ellenére, hogy tudják, a férfiak és a nők különbözőképpen kezelik a fájdalmat.

Az 1980-as években még szinte nyoma sem volt a fájdalomkutatásban a nemek megkülönböztetésének, azaz úgy vették, hogy a férfiak és a nők egyformán érzékelik a fájdalmat. Ennek egyik oka, hogy akkoriban még javában tartottak a nemek közötti (főképp bér, előrejutás és egyéb gazdasági szempontok szerinti) különbségek eltörlésére irányuló esélyegyenlőségi küzdelmek. Ám 1992-ben éppen egy nő, az immár 52 éve a Floridai Egyetemen idegtudományi professzorként tanító Karen Berkley publikációja volt az, ami rávilágított a nemek közötti különbségtétel fontosságára a neurológiai kutatásokban.

Számos tanulmány készült arról, hogy a férfiak és a nők hogyan reagálnak a fájdalomra, de egyre inkább világossá válik, hogy ehhez nem csak afájdalomjellegének és forrásának van köze. Hogy még minek, az korábbi cikkünkből kiderül. Kattintson a részletekért.

Jó pár évnek kellett azonban még eltelni azt követően, hogy bár a szaklapok a kezdetektől szorgalmazták az ilyen témájú tanulmányokat és kutatásokat, valóban mérhető változás következzen be a fájdalomkutatásban és a fájdalom szakirodalmában. Egy 2009-es, a szakterületet, azaz a nemek és a fájdalom vizsgálatát áttekintő tanulmány szerint a 90-es évek második felétől ugrásszerűen megnőtt ezen publikációk és kutatások száma. 

fájdalomkutatás, fájdalomcsillapítás, nők és férfiak közti különbség, elfogultság
Ahogy egyének között, úgy a nemek között is jelentős különbségek vannak a fájdalom érzékelésében, tolerálásában és a fájdalomcsillapítók hatékonyságában is. Fotók: Getty Images

Most pedig ugorjunk mi is egy nagyot az időben, és tekintsük meg, hogy áll ma ez a szakterület. Bár eltelt közel 30 év, a fájdalomkutatás egyik legismertebb és elismertebb kutatója, a kanadai McGill Egyetem Pszichológiai és Anesztézia Tanszékének professzora, Jeffrey Mogil szerint még mindig jelentős a szexuális elfogultság a fájdalomkutatásban. Erről szóló tanulmánya május 21-én jelent meg a Nature Reviews Neuroscience című tudományos lapban, melyet a Science Daily szemlézett. 

A krónikus fájdalomtól szenvedő betegek többsége nő

A kutató szerint legyen a vizsgált alany akár ember, akár rágcsáló, mind több bizonyíték van arra, hogy a férfiak és a nők másképp kezelik a fájdalmat. Fontos különbségeket tártak már fel genetikai, molekuláris, sejt és élettani szinten is a fájdalom hatására bekövetkező mögöttes mechanizmusokban. Ennek ellenére Mogil szerint a legtöbb fájdalomkutatás túlnyomórészt továbbra is hím rágcsálók vizsgálatán alapszik, folytatva a korábbi hímekkel végzett kísérletekből származó hipotézisek tesztelését. És ezzel bizony a fájdalomkutatás lényeges vakfoltjára tapintott rá a McGill Egyetem professzora, mely különösen fontos lehet az új fájdalomcsillapítók fejlesztési munkái során. Főleg annak tükrében, hogy jól dokumentáltan bizonyítható, a legtöbb krónikus fájdalomban szenvedő beteg nő.

Ez csak a férfi fájdalom biológiája

"A fájdalom irodalma oly mértékben elfogult, hogy a hím rágcsálók túlhasználása miatt mind inkább megismerjük a férfiak fájdalmának biológiáját. És ebből tévesen következtetünk arra, hogy ez a fájdalom biológiája. Holott ez csak a fájdalom biológiája a férfiaknál" - hangsúlyozta Jeffrey Mogil, aki egyben az E.P. Taylor társaság fájdalomtudományi elnöke és a kanadai, szakterületükön vezető kutatókat tömörítő Canada Research Chair tagja a fájdalomgenetikai szekció elnökeként.

Van, akinek jobban fáj

A fájdalom elviselésével kapcsolatban rengeteg elmélet kering, de vajon mennyi igazság van bennük? Tényleg jobban tűrik a fájdalmat a nők? Mi a helyzet a vörös hajúakkal? Korábbi cikkünkben utánajártunk, mi az igazság.

A kanadai kutatásokat finanszírozó ügynökségek 2006-ban kezdték felismerni a nemet, mint biológiai változót, és arra kérték a fájdalomkutatókat, nőstény rágcsálókat is vonjanak be kísérleteikbe. Hasonló szemléletváltás az Egyesült Államokban mindössze 2016-ban következett be. Mogil a most közölt tanulmányában több mint ezer tudományos cikket vizsgált meg 2015 januárja és 2019 decembere között, melyek mindegyike a szakterület vezető tudományos lapjában, a Painben jelent meg. Úgy találta, hogy míg 2015-ben a publikációk 80 százaléka mutatott be olyan kísérleteket, melyeknek alanyai kizárólag hím rágcsálók voltak, addig 2019-re ez az arány 50 százalékra csökkent. A javuló tendencia ugyan bizakodásra adhatna okot, ám kanadai professzor nem elégedett meg a felszín kapargatásával, és tovább vizsgálva a fájdalom irodalmát nagyon egyértelmű bizonyítékokat talált vizsgálatokban a nemek közti különbségekre, és főképp a tartós, férfiaknak kedvező elfogultságra.

Már a tervezéskor elrontják

Tanulmányából kiderült, már a kísérletek tervezésénél elcsúszik a nemek közötti egyenlőség, még akkor is, ha valóban mindkét nemet tesztelik, és az eredmények kitérnek a nemek közötti különbségekre is. Mint írja, ha egy kutatási hipotézis a vizsgált hímek 72,4 százalékánál igazolódik, míg a nőstényeknél csak 27,6 százaléknál, akkor mi más lehet a magyarázat, mint az elfogultság? Ha ugyanis a hipotézis nemcsak korábbi hím egyedeken alapuló vizsgálatokból indult volna ki, akkor az eredményben a nemek között nem lenne szabad szignifikáns különbségnek kiütköznie, így viszont nem csoda, hogy csak a hímeknél működött a kísérlet.


Mogil szerint a kutatók még mindig messze járnak attól, hogy olyan fájdalomcsillapítókat fejlesszenek melyek a nőknél is olyan hatékonyak, mint a férfiaknál. "E kutatás azt sugallja, hogy azok közül a gyógyszerek közül, melyek fejlesztése már folyamatban van, hiába szánják őket mindenkinek, nagyrészt a férfiaknak fognak jól működni. Míg a krónikus fájdalomban szenvedő betegek döntő többsége nő, és pont emiatt nő is marad" - vonta le a konklúziót tanulmányában a McGill Egyetem fájdalomkutatója.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt borult, párás lesz az idő, szitálás és ónos szitálás előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag