Sokan ezért nem merik újraéleszteni a nőket

Friss kutatásában az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) arra kereste a választ, hogy vajon egyenlő eséllyel indulnak-e a nők és férfiak a túlélésért folytatott küzdelemben, ha hirtelen szívhalál következik be náluk és laikusokra vannak utalva.

A hirtelen szívhalált a világon mindenhol – így Magyarországon is – a vezető halálokok közé sorolják. Ilyen esetben az első 3-4 perc sorsdöntő lehet, nagyon fontos tehát, hogy a túlélési esélyek növelése, valamint a komoly károsodások elkerülése érdekében mielőbb megkezdjék az érintettnél a mellkaskompressziót és a lélegeztetést.

Aki nyilvános helyen holtan esik össze, többnyire csak laikusok segítségére számíthat, vagyis a mentő kiérkezéséig egy hozzá nem értőnek kell megkezdenie az újraélesztést. De vajon ugyanolyan eséllyel kap segítséget egy nő, mint egy férfi? Erre volt kíváncsi az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) 2024-es, 3000 fő megkérdezésén alapuló, nem reprezentatív kutatása is. Nézzük, mit sikerült kideríteniük.

újraélesztés
Az újraélesztés eleve jellemzően férfi ambubabákon gyakoroljuk. Fotó: Getty Images

Ugyanolyan eséllyel kap segítséget egy nő, mint egy férfi?

A hazai kutatást egy külföldi szaklapban megjelent tanulmány inspirálta, amelynek legfontosabb megállapítása az volt, hogy míg a közterületen szívrohamot szenvedett férfiak 80 százalékánál valaki biztosan elkezdi az újraélesztést, addig ugyanez az arány a nők esetében csupán 60 százalék. Ha valaki eszméletlenül esik össze az utcán, még nem tudhatjuk, mi áll a háttérben, viszont kötelességünk lenne segítségére sietni.

Egy másik, a témában folytatott svéd reprezentatív kutatás szerint a megkérdezett férfiak 22 százaléka kellemetlennek érezné, ha egy nőt kellene újraélesztenie. Szintén ebben a kutatásban megkérdezett nők és férfiak 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azért nem kezdené meg az újraélesztést egy nőn, mert attól tartana, hogy illetlen viselkedéssel vádolnák meg. A kutatás szerint tehát az emberek több mint fele inkább hagyna meghalni egy földön fekvő, eszméletlen nőt, minthogy azt kockáztassa, illetlen viselkedéssel vádolják meg, mert hozzáért.

A magyarok inkább attól félnek, hogy bajt okoznak

Az OMSZA kutatásában az alábbiakkal indokolták válaszukat azok, akik azt jelölték meg, hogy nem mernének újraéleszteni egy nőt:

  • a résztvevők több mint 75 százaléka attól fél, hogy az erős mellkasi nyomásokkal inkább ártana, mintsem segítene; tudnának, segíteni már nem,
  • a válaszadók negyede bevallotta: nem tudja, hogyan és hol nyomja a nőnemű bajbajutott mellkasát;
  • a válaszadók 14 százaléka tartana attól, hogy illetlen viselkedéssel vádolnák meg;
  • 10,4 százalék pedig úgy nyilatkozott: félne egy kényes testrészhez, például egy női mellhez nyúlni újraélesztés közben.

A magyar emberek tehát még mindig elsősorban attól tartanak, hogy laikusként csak ártani tudnak, ha megkezdik az újraélesztést, legyen szó akár nőről, akár férfiról. A nők újraélesztésétől viszont itthon és külföldön is hasonló okokból tart a lakosság.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra