Vajon a dinnyére is lecsap az infláció?

Még pár hét, és ellepik a boltokat a sárgadinnyék, aztán nagyjából egy hónap múlva beindul a görögdinnye-dömping is. A májusi eső aranyat ért, és ha nem csap le ránk brutális vízözön vagy szárazság, akkor minden jel szerint remek lesz a hazai termés. Drágulás persze várható, de hogy mekkora, azt majd a kereslet határozza meg.

Kanyarban van a dinnyeszezon: a görögdinnyék hagyományosan július elején kezdik el uralni a piacokat, élelmiszerboltokat és az út menti kis standokat, a sárgadinnye évadja azonban ezt megelőzve már június második felében elkezdődik. Egyelőre úgy néz ki, nagyjából tartja is a hagyományokat a szezon. A májusi esők még időben elálltak, komoly víznyomásról, belvíz okozta károkról országosan nem, csak lokálisan számoltak be a termelők. A Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete május 23-i, szezonkezdő értékelő gyűlésén így arra jutott, ha csak be nem üt a ménkű, július elején megkezdődik a görögdinnye-betakarításírja a HVG.

dinnyeszezon, infláció, élelmiszerár, görögdinnye, drágulás, sárgadinnye
Kicsi és olcsó, kevés maggal - ilyen dinnyére készülnek a vásárlók. Fotó: Getty Images

Drágul-e idén a dinnye? 

A várható árakról a HVG a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetet (FruitVeB) kérdezte, válaszuk pedig nem meglepő módon az volt, hogy: igen. Mint azt elmondták: a dinnyepiac árait is elsősorban a kereslet-kínálat alakítja, melyet viszont egyértelműen az időjárás mozgat. Ha beüt a kánikula, az emberek egyből megrohamozzák az eladókat, és felnyomják az árakat. 

A kiskereskedelmi árakkal szemben a termelői költségek alakulásáról is beszélt a lapnak a FruitVeB. A földgázpánik miatt iszonyúan megdrágultak a műtrágyák, és a gazdák egy része, tartva attól, hogy később még tovább drágul az áru, pont ebből tárazott be. Őket már nem boldogította, hogy év elején aztán elkezdtek csökkeni a műtrágyaárak, az üzemanyagárakkal együtt. Jelentős az infláció, a vetőmagoknál pedig 20 százalék körüli volt az áremelkedés. Összességében nagyjából az dönt a termelési költségekről, hogy ki mikor vásárolt be, és ez azért nem jó hír, mert a gazdák szeretnek előre tervezni, azaz az előző évben beszerezni az úgynevezett inputanyagokat. A FruitVeB szerint nagyon rossz becslést nem adnak, ha azt mondják,

2021-ről 2022-re körülbelül 30 százalékos termelésiköltség-növekedést lehet belőni, ami 2022-ről 2023-ra újabb 15-20 százalékot ugrott. Ez pedig elkerülhetetlenül meg fog jelenni a bolti-piaci árakban is.

Újabb trend a hazai dinnyepiacon, hogy elkezdtünk kisebb, 5-7 kilós dinnyéket venni a korábbi 7-11 kilósok helyett. Ez az elmozdulás pár éve kezdődött el, akkor még az lehetett a magyarázat, hogy a kicsi dinnye könnyebben kezelhető. A FruitVeB szerint ennek viszont most már egyértelműen a drágulás az oka – így alacsonyabb az egy dinnyére jutó költség, de mégis el lehet mondani, hogy ettünk dinnyét. A trend miatt a hazai termesztők többsége is ilyen irányba lépett idén.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +22 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra