Sokat drágul a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

Erős kereslet és magas árak jellemzik a körte világpiacának jelenlegi helyzetét, néhol már fogyóban a készletek.

Drágulhat a körte ára az európai uniós piacokon, ugyanis a megnövekedett kereslet miatt fogynak a készletek. A tavalyi termés pedig jobb volt, mint az azt megelőző év termése, viszont ez sem lesz várhatóan elég. Az afrikai országokból származó import mennyisége is lecsökkent, mert az időjárás nem kedvezett a kontinens terméseinek - írja az Index.

Fogyóban a készletek

Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint az Európai Unió­ban, valamint az Egyesült Királyságban együttesen 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami húsz százalékkal múlta felül az előző évi rekordalacsony termést. Viszont a készletek így is fogyóban vannak.

körte, vásárlás
Az időjárás világszerte sok országban nem kedvezett a körtének. Fotó: Getty Images

A FruitVeb elemzése alapján a kereslet fokozatosan erősödik, különösen a kisebb méretű gyümölcsök iránt, ezért az árak is egyre magasabbak. Belgiumban például harmincszázalékos áremelkedést regisztráltak februárban. A nyári hőhullámok pedig Olaszországban is problémákat okoznak a gyümölcsök méreteiben, valamint minden évben egyre kisebb területen termesztenek körtét az országban, és növényvédelmi problémák is felléptek a kártevők miatt. Spanyolországban is a nagyobb méretű gyümölcsök hiányoznak, főképp az áprilisi fagyok miatt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra