Mi történik velünk, ha penészes ételt eszünk?

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül penészes ételt eszik. De vajon mi történik ilyenkor a szervezetünkben, és van-e okunk komolyabb aggodalomra?

A penész tartalmazhat mérgező anyagokat, amelyek akár komolyabb tüneteket és egészségügyi problémákat is okozhatnak. Megjelenhet például hányinger, hányás vagy hasmenés, súlyosabb esetben pedig akár májkárosodás is kialakulhat. Az egyébként több dologtól - például az immunrendszer állapotától vagy az életkortól - is függhet, hogy kinek milyen tünetei lesznek a penésztől. A BrightSide gyűjtése alapján bemutatjuk, milyen problémákra számíthatunk.

Rák a penésztől?

A leginkább mérgező anyag, ami a penészben található, az úgynevezett aflatoxin, amelynek rákkeltő hatása is van. Ám szerencsére nem minden penészes ételen termelődik ez az anyag, leginkább a mogyorón és a kukoricán gyakori.

Ételmérgezésünk lehet

Az ételmérgezéses tüneteket a penészben lévő baktérium váltja ki. A penész ugyanis önmagában nem annyira veszélyes, és kicsi az esélye, hogy megbetegszünk tőle, a baktériumoktól viszont kialakulhat hányinger, hányás és hasmenés. Hogy mennyire súlyosak ezek a panaszok, az attól függ, hogy pontosan milyen baktériumról van szó, és abból mekkora mennyiség került a szervezetünkbe.

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül penészes ételt eszik. Fotó: Getty Images
Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül penészes ételt eszik. Fotó: Getty Images

Allergiás panaszok is jelentkezhetnek

Vannak, akik allergiásak a penészre, így nekik érdemes különösen óvatosnak lenniük. Ha pedig véletlenül mégis penészes ételt ettek, azonnal forduljanak orvoshoz. Ilyenkor olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a szemek viszketése és könnyezése, kiütések és hólyagok megjelenése a bőrön, nehéz légzés, orrdugulás és orrfolyás.

Vannak olyan, ételen megjelenő penészfajták is, amelyeket a szervezetünk könnyedén megemészt, és ezeket biztonságosan fogyaszthatjuk - gondoljunk csak az olyan sajtokra, mint a camembert, a gorgonzola vagy a roquefort. Ugyanakkor a penészallergiásoknak ezeket az élelmiszereket is kerülniük kell.

Mindig ki kell dobni a penészes ételt?

Gyakori kérdés, hogy ha eltávolítjuk a penészt, akkor utána még megehetjük-e az adott élelmiszert. A válasz az, hogy van amelyiket igen, és van, amelyiket jobb, ha inkább kidobjuk. A kemény szalámik, a szárított sonkák, a kemény sajtok, a már eleve penészes fajtájú sajtok, valamint a kemény zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatók maradnak, ha a penészes részen túl egy 2-2,5 centi vastagságú szeletet is levágunk.

Ugyanakkor a virslinek, a szalonnának, a maradék húsnak, a tésztának, a főtt gabonának, a lágy sajtoknak, a tejfölnek, a joghurtnak, a lekvároknak, az aszpikoknak és a zseléknek a kukában a helyük, ha már megpenészedtek. Ugyanez a helyzet a puha zöldségekkel és gyümölcsökkel, a diófélékkel, a hüvelyesekkel, a mogyoróvajjal, a kenyérrel és péksüteményekkel is. Ezekkel az élelmiszerekkel jobb nem kísérletezni, ha szeretnénk elkerülni az ételmérgezéses tüneteket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)