Miről ismerhetjük fel a romlott ételt?

Komoly rosszullétet kockáztat meg, aki nem eléggé körültekintő, és véletlenül romlott ételt fogyaszt el. Ezért nem árt tudni, hogy milyen jelekre kell odafigyelni vásárláskor, illetve milyen óvintézkedéseket tehetünk meg otthon, hogy csökkentsük a veszélyt.

A romlott vagy szennyezett élelmiszer fogyasztása ételfertőzést vagy ételmérgezést okozhat. A problémára jellemzően az evés után 1-12 órával jelentkező görcsös hasfájás, émelygés, hányás, hasmenés hívja fel a figyelmet, de bizonyos esetekben gyengeséget és lázat is tapasztalhatnak az érintettek. A kockázatok csökkentése érdekében fontos, hogy tisztán tartsuk a konyhát és a konyhai eszközöket, a különböző típusú élelmiszereket pedig egymástól elkülönítve, a megfelelő hőmérsékleten tároljuk.

Van továbbá még néhány tényező, amelyre odafigyelve mérsékelhetjük annak az esélyét, hogy esetleg romlott étel kerüljön a tányérunkra. Az alábbiakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), illetve Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos tanácsait ismertetjük a témával kapcsolatban.

vásárló nő ellenőrzi a csomagolt hús címkéjét
A megvásárolni kívánt termékek címkéjét ajánlott mindig megnézni.Fotó: Getty Images

Jól nézzük meg, mit veszünk

Minden élelmiszer esetében az az egyik leglényegesebb alapszabály, hogy az üzletekben és a piacokon is kizárólag legálisan működő forgalmazótól vásároljunk. A megvásárolni kívánt termékek címkéjét ajánlott mindig megnézni. Azon ugyanis a lejárati idő mellett hasznos információkat olvashatunk a termék jellegére, összetételére vonatkozóan is, amelyek segítenek abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb terméket választhassuk. Fontos továbbá megjegyezni azt is, hogy sérült és/vagy szennyezett csomagolású, elszíneződött, illetve kellemetlen szagú termékeket nem szabad megvenni.

Így vásároljunk húst

Amikor friss, csomagolatlan, a pultba kihelyezett húst vásárolunk, figyeljük meg jól a termék felületét. A friss hús felülete csillogó, nem beszáradt, a színe pedig az állatfajtól függően sötétebb vagy halványabb vörös. A termék átvételekor lehetőség szerint győződjünk meg róla, hogy nincs-e valamilyen kellemetlen, romlásra utaló szaga a húsnak - javasolják a szakemberek. Az előre csomagolt hústermékek esetében mindig ellenőrizzük a címkén feltüntetett fogyaszthatósági időt. A vákuumcsomagolt áruk közül pedig olyat válasszunk, amelynek nincs a belső felületén lecsapódott pára, az ugyanis arra utal, hogy nem volt folyamatosan és megfelelően hűtve az élelmiszer. Sérült csomagolású vagy láthatóan elszíneződött terméket semmiképpen se vegyünk meg.

A hús minőségének és biztonságának fenntartásához azonban a hazaszállításnál és a tárolásnál is körültekintőnek kell lennünk. A húsokat - valamint a többi, hűtést igénylő árut - tegyük a kosárba utolsóként, hogy minél kevesebb ideig legyenek hűtés nélkül, majd lehetőség szerint hűtőtáskában vigyük haza ezeket a termékeket, különösen akkor, ha nyári meleg van kint. A friss húst otthon minél előbb tegyük be a hűtőszekrénybe, ám előtte célszerű eltávolítani a termék eredeti csomagolását, és áttenni az ételt egy tiszta zacskóba, tárolódobozba vagy edénybe.

Semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése - hívta fel a termesztők és a kereskedők figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vevőknek pedig azt tanácsolja a hatóság, hogy ne csak "szemre" vásároljanak, és a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg.

A tojással és a tejjel sem árt körültekintőnek lenni

Vásárlás előtt alaposan vegyük szemügyre a tojást, illetve annak dobozát is. Hiányos jelölésű, repedt, törött vagy erősen szennyezett héjú, valamint szennyezett csomagolású tojást ne vásároljunk. A dobozon ellenőrizzük a minőségmegőrzési idő lejáratának dátumát, és közeli lejárati idő esetén gondoljuk át, hogy mikor és mire szeretnénk felhasználni a tojást. A tojások átlagosan a tojásrakástól számított 28 napig használhatók fel, ám ha bármilyen gyanús jelt veszünk észre a tojáson, akkor természetesen akkor se fogyasszuk el, ha a doboz jelzése szerint még nem járt le a termék.

A megvásárolt tojást otthon ajánlatos hűtve tárolni, a hűtő alsó polcán. A tojások frissességét mindig ellenőrizzük felhasználásuk előtt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az egész tojásokat egyesével beletesszük egy pohár vízbe: a friss tojás le fog süllyedni a pohár aljára, míg az állott tojás lebegni fog a víz felszínén. A tojásokat emellett ajánlott egyenként, külön csészébe feltörni és alaposan szemügyre venni, illetve megszagolni. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, esetleg a szokásostól eltérő a színe és/vagy a szaga, akkor ne használjuk fel az adott tojást.

Az előrecsomagolt tejtermékek esetében is mindig ellenőrizzük a lejárati időt, valamint azt is, hogy sértetlen-e a csomagolás. Szennyezett csomagolású, esetleg kellemetlen szagú élelmiszert ne vigyünk haza. A sajtok áttetsző csomagolásán keresztül vizsgáljuk meg, látunk-e a terméken penészt, és ügyeljünk arra is, hogy a vákuumcsomagolt sajttermékek se legyenek belülről párásak. A piacon vásárolt nyers tejet felhasználás előtt fel kell forralni, de erre az árusító kistermelőknek is figyelmeztetniük kell a vásárlókat.

A hasonló, élelmiszer-biztonságot érintő kérdéseket egyébként továbbra is várják a komment@nebih.gov.hu e-mailcímre. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszait pedig szerdánként teszik közzé a Nébih közösségi oldalán.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra