Testünk így reagál a stresszre

Stresszhelyzetekben agyunk két lépésben igyekszik kiutat találni a bajból. Ahhoz, hogy ez a mechanizmus optimálisan működjön, tudatosan is hozzájárulhatunk.

Egy-egy hirtelen jött veszélyhelyzet során először a limbikus rendszer, azaz az ösztöneink és érzelmeink szabályozásáért felelős agyi alrendszer lép működésbe. Riadót fújva felkészíti a szervezetet arra, hogy képes legyen a "harcolj vagy menekülj" típusú válaszlépésre az előttünk tornyosuló problémával szemben. Eközben viszont egyre inkább átveszi az irányítást a problémamegoldásért felelős prefrontális kéreg, visszafogva a kezdeti pánikreakciót előidéző hormonáradatot, egyszersmind új megoldási módszerek kidolgozásába kezdve.

Néha egészen meglepő tünetek formájában jut felszínre a folyamatos belső feszültség. Részletek itt.

Mindez nem okoz gondot, amíg olyan banális vészhelyzetekről van szó csupán, mint amikor például szórakozottan azt hisszük, elvesztettük az olvasószemüvegünket, aztán pár másodperc múlva rájövünk, hogy csak feljebb toltuk a fejünk tetejére, amíg nem volt rá szükségünk. A munkahelyi és egyéb problémák kiváltotta tartós stressz nyomán azonban fölénybe kerülhet a limbikus rendszer, folyamatos riadókészültségben tartva a szervezetet, ami hosszú távon komolyan károsíthatja egészségünket.

Hogy ezt elkerüljük, abban a stresszhatások mérséklése mellett nagy segítséget jelenthet, ha rendszeresen megdolgoztatjuk agyunk prefrontális kérgét. Ehhez nincs másra szükség, csupán arra, hogy rutinszerűen használjuk képzelőerőnket, tervezőkészségünket és rendszerezőkészségünket hétköznapi teendőink során.

gallery-image
gallery-icon
Galéria

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső