Génjeinktől függ, hogyan viseljük a bezártságot

Bizonyos gének képesek befolyásolni a szorongás, így a bezártság érzését is.

A koronavírus-járvány első hullámakor elrendelt, szigorú korlátozásokat mindenki máshogy élte meg. Sokak számára felszabadító érzés volt az otthoni munkavégzés bevezetése, és az sem okozott zavart, hogy este sem lehetett elhagyni a lakhelyet. Mások viszont valóságos rémálomként élték meg a bezártságot, és minden nappal egy kicsit kisebbnek érezték a szobát maguk körül. A Groningeni Egyetem friss kutatása szerint genetikai hátterünk is hatással van rá, hogyan viseljük a bezártság okozta szorongást − írja az Eurekalert.

A szorongást is befolyásolják a génjeink

Az, hogy egy adott személy milyennek érzékeli az életminőségét, számos tényező befolyásolja a családi neveltetéstől a genetikai háttérig − a kutatókat ez utóbbi érdekelte elsősorban a tanulmányuk elkészítésekor. A koronavírus-járvány olyan általános stresszfaktor volt világszerte, ami lehetőséget biztosított a kutatók számára egy átfogó tanulmány elkészítéséhez a szorongás és a gének kapcsolatáról.

Genetikai hátterünk is befolyásolja, hogy viseljük a bezártságot. Fotó: Getty Images
Genetikai hátterünk is befolyásolja, hogy viseljük a bezártságot. Fotó: Getty Images

A kutatócsoport több mint 27 ezer olyan ember genomját vizsgálta át Hollandiában, akiktől korábban az egyik helyi biobank is gyűjtött mintákat. A résztvevőkkel 2020 márciusától kezdődően több kérdőívet is kitöltettek, melyekben felmérték a mentális és fizikai egészségüket és életmódjukat, majd ezt vetették össze bizonyos génvariánsokkal. Arra voltak kíváncsiak, hogy bizonyos gének segíthetnek-e biztosítani a jobb közérzetet és ellenállóbbá tehetnek-e a szorongásos tünetekkel szemben.

Talán nem meglepő, hogy a válasz: igen. A kutatás eredményei szerint ugyanis bizonyos génvariánssal rendelkezők közérzete a pandémia ideje alatt is jobb volt, mint másoké. A járvány előrehaladtával a genetikai hajlam egyre erőteljesebben befolyásolta azt, hogy érezték az emberek magukat a bőrükben. A kutatók szerint a kijárási korlátozások és a szociális távolságtartás miatti szorongás hatásai is egyre intenzívebben érződtek, melyek menedzselésében jelentős szerep jutott a genetikai háttérnek. 

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: