A halhatatlanság létezik: az állat, amely nem tud meghalni

Létezik egy állat a Földön, amely biológiai értelemben halhatatlan. Most megvizsgálták a genetikáját, hogy megtudják, embereknél is működhet-e a dolog.

A kutatók több évtizede tudják, hogy a Földön mindössze egyetlen faj képes a halhatatlanságra. A Turritopsis dohrnii nevű, fél centiméter átmérőjű medúza képes visszafejlődni a csecsemőkorba, és a végtelenségig újranőni, ami biológiailag halhatatlanná teszi őt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy stresszhelyzetben megfiatalodnak a sejtjei, amit követően az egyed lényegében klónozza magát. Ilyenkor több száz genetikailag azonos utódot hoz létre, ezzel válik úgymond „halhatatlanná”.

A faj egyedei számára tulajdonképpen visszafelé is telik az idő: felnőtt korból csecsemőkorúvá, majd fiatalkorúvá válik, végül újra felnőtté. Ráadásul a friss kutatások szerint akárhányszor képes újjászületni. Egy laboratóriumában például két év alatt 11 alkalommal születtek újra a medúzák. Nem véletlen a genetikusok izgalma, mert ha sikerülne a medúza genetikájában feltárni a „fiatalító képesség” okait, azzal az emberi öregedésről is többet tudhatnánk meg.

A halhatatlan medúza nagyjából félkörömnyi átmérőjű. Fotó: Getty IMages
A halhatatlan medúza nagyjából félkörömnyi átmérőjű. Fotó: Getty IMages

Részeredmények születtek

Spanyol kutatók ezért a halhatatlan medúza DNS-t térképezték fel, majd ezt hasonlították össze más, közeli, de nem „halhatatlan” rokonfajjal – számolt be a kutatásról az IFL Science. Azt találták, hogy nem találtak olyan egyetlen genetikai eltérést vagy kifejeződést, amely magyarázhatná a fiatalság örök forrását. Természetesen az is fontos eredményt jelent, hogy bebizonyították: nincs "fiatalság-gén".

Maria Pascual-Torner, a spanyolországi Universidad de Oviedo munkatársa és társszerzői ugyanakkor számos részeredményre jutottak az önfiatalítás molekuláris hátteréről. Azonosították a medúzában a génmásolatokkal, a DNS-javítással, a telomerek fenntartásával, valamint az őssejt-populáció és a sejtek közötti kommunikációval kapcsolatos genetikai genetikai variánsait és bővüléseit. Végkövetkeztetésük szerint, a medúza potenciálisan jobban képes helyreállítani és replikálni DNS-ét, valamint fenntartani az őssejtjeit, mint a kontrollcsoport medúza.

A legérdekesebb felismerés az volt, hogy az önfiatalításnak nem egyetlen molekuláris útvonala létezik, hanem több metabolit folyamat kombinációjaként állt elő. Ha tehát az egészséges időszakot szeretnénk meghosszabbítani, akkor több molekuláris útvonal együttműködésére van szükség. Egyelőre még nem látnak tisztán, hogy a különböző rendszerek hogyan kapcsolódnak össze és milyen genetikai parancs hatására aktiválódnak. Az pedig végképp távol van, hogy embereknél is alkalmazzák a medúzáknál megismert önfiatalítást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra