Vincent van Gogh betegsége

Vincent van Gogh (1853-1890) excentrikus személyiségű, hullámzó hangulatú ember volt. Életének két utolsó rendkívüli évében rekurráló pszichotikus epizódok gyötörték, majd 37 évesen öngyilkosságot követett el.

A kisszámú adat és bizonyíték ellenére eddig már több mint 150 orvos állított fel és állapított meg a festővel kapcsolatban zavaróan nagyszámú diagnózist és betegséget.

Henri Gastaut egy 1956-ban kiadott, a művész életével és egészségi állapotával foglalkozó tanulmányban Van Gogh élete utolsó két évében a legfontosabb betegségnek a temporális lebenyi epilepsziát tartja, amit egy korai limbikus károsodás jelenlétében az elfogyasztott abszint precipitálhatott.

Lényegében Gastaut igazolta azt a diagnózist, amit eredetileg azok a francia orvosok állítottak fel, akik kezelték Van Goghot.

Mindemellett Van Gogh korábban már átesett két, egymástól független reaktív depressziós epizódon is, és kórtörténetében egyértelmű, bipoláris zavarra utaló jelek is szerepelnek.

Mindkét depressziós epizódot hosszabb, energiában és lelkesedésben gazdag időszak követte, ami elsősorban evangelizátori, de művészi tevékenységében is megnyilvánult.

Az "American Journal of Psychiatry" című lapban olvasható írás a művész komplex betegségének jobb megértése céljából összefoglalja és elemezi Van Gogh életének fontosabb részleteit és levelezését.

Webdoki

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)