Tele vagyunk tévképzetekkel a skizofréniáról

HáziPatika

Egy nemrégiben készült felmérés rávilágított, hogy tele vagyunk tévképzetekkel a skizofréniáról. A skizofrénia valójában nem meghasadt vagy erőszakos személyiséget jelöl, ahogy sokan gondolják.

A pszichés betegek megsegítésére szakosodott Rethink Mental Illness brit szervezet közölése szerint a skizofrén állapotot széles körben félreértelmezik, ahogy ez egy 1500 ember bevonásával készített vizsgálatból kiderült. A skizofrénia száz emberből egyet érint, viszont a megkérdezettek 45 százaléka szerint ez a betegség sokkal gyakoribb. A válaszadók fele tévesen azt hitte, hogy a rendellenesség lényege a megosztott, meghasadt személyiség, és negyedük szerint a skizofrénia mindenképpen erőszakos viselkedéshez vezet.

skizofrenia
A skizofrénia nem egyenlő a meghasadt személyiséggel

A valóságban azonban nem igaz, hogy "a skizofrén ember az egyik pillanatban még tökéletesen normálisnak tűnhet aztán pedig másik személlyé válik" - olvasható a brit Királyi Pszichiátriai Főiskola (Royal College of Psychiatrists) honlapján. Bár a skizofrén betegségben szenvedőknél megnő a kockázata az erőszakos viselkedésnek, ezek az emberek nem szükségszerűen veszélyesek. Összehasonlításképpen: a kábítószeres és az alkoholos befolyásoltság sokkal több erőszakot okoz. A skizofréniában szenvedőkben sokkal nagyobb valószínűséggel tesznek kárt más emberek, mint amekkora a veszélye annak, hogy a skizofrének kárt okoznak másokban - állítják a pszichiáterek.

Téveszmékkel is küzdhetnek a betegek

A skizofrénia befolyásolhatja az egyének gondolkodását, érzéseit és viselkedését. Gyakoriak a hallucinációk: a betegek gyakran hallanak hangokat, amelyek rendkívül valóságosnak hatnak, kritikusnak és erőszakosnak tűnhetnek, bár csak elméjükben léteznek. Elképzelhető téveszmék kialakulása is, ami azt jelenti, hogy a beteg valamiben teljes mértékben hisz, és úgy érzi, mintha senki sem látná úgy a világot, ahogyan ő. Egyéb tünetek közé tartozhat a depresszió, a koncentrációvesztés és a más emberek közelében fellépő kellemetlen érzés, illetve vannak olyan betegek is, akik fizikai fájdalmakról számolnak be.

Nehéz munkát szerezniük

A Rethink Mental Illness skizofréniával foglalkozó szakemberei szerint a betegség befolyásolhatja az élet más vonatkozásait is - a skizofréniával küzdők élettartama átlagosan akár 15-20 évvel rövidebb is lehet. A segítőszervezet szerint a fizikai problémák gyakran a mentális betegséghez kötődnek, és a gyógyszeres kezelés mellékhatásai is komplikációkat okozhatnak. A skizofréniával küzdők mindössze 8 százaléka dolgozik: a betegeket nemcsak állapotuk akadályozza meg abban, hogy munkát szerezzenek, hanem a köztudatban a skizofréniáról élő mítoszok, amelyek a kapcsolatok kialakításának vagy a páciensek számára szükséges egészségi ellátások igénybevételének is útjában állnak.


El kell különíteni a tényeket és a mítoszokat

"A skizofrénia tünetei nem illeszkednek egy sémába, mindenki másképp tapasztalja meg ezeket. Mindnyájunknak szerepe lehet abban, hogy segítsünk megváltoztatni a hozzáállást, megtanulva a tények és a mítoszok elkülönítését ezzel a betegséggel kapcsolatban" - mondta Brian Dow, a szervezet egyik vezetője.

Wendy Burn professzor, a Királyi Pszichiátriai Főiskola elnöke szerint ahhoz, hogy megbirkózzanak a megbélyegzéssel, amellyel sok skizofréniával élő ember szembesül, hatalmas feladatot kell elvégezniük a nyilvánosság tájékoztatásában és nevelésében. "Az is fontos lenne, hogy még több orvos válassza a pszichiátria szakirányt, hogy a skizofrén betegeknek legyenek kezelőorvosaik is" - jelentette ki.

Forrás: BBC

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, északkeleten még néhol előfordulhat záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag