Nemsokára talán gyógyszerrel is tudják kezelni a szerencsejáték-függőket

A noradrenalin befolyásolhatja azt, hogy egyesek már egészen kis pénzösszeg elvesztésének a hatására eltántorodnak a játéktól, és óvatosabbá válnak, míg mások sokkal kevésbé zavartatják magukat a veszteség miatt.

Mivel a különféle függőségek világszerte emberek millióinak teszik tönkre az életét, a kutatók mindig is fontosnak tartották kideríteni, mi állhat ezek hátterében, és hogyan lehet kezelni őket.

Az egyik különösen kemény dió a szerencsejáték-függők kezelése, melyre a szakemberek mindmáig nem találták meg a megfelelő orvosságot. Most azonban, a Kyoto Egyetem szakértőcsapata talán közelebb jutott a megoldáshoz. A vizsgálatok során 19 önként jelentkező férfit kértek meg, hogy játsszanak különféle szerencsejátékokat, miközben az agyukat PET-CT segítségével figyelték meg.

A Molecular Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy azok, akiknek az agyában alacsonyabb a noradrenalin vivőanyagának a szintje, könnyebben veszik, ha anyagi veszteség éri őket, így főleg közülük kerülnek ki azok, akiket hamar behálóznak a szerencsejátékok.

Amint azt a tudósok kifejtették, az alacsonyabb mennyiségű vivőanyag következtében a sejten kívüli noradrenalinból kevesebb szívódik fel, azaz több marad az agyban, ami pedig tompítja a veszteség miatt érzett fájdalmat. Lényegében tehát a fenti hormon mennyisége befolyásolhatja azt, hogy egyesek már egészen kis pénzösszeg elvesztésének a hatására eltántorodnak a játéktól, és óvatosabbá válnak, míg mások sokkal kevésbé zavartatják magukat a veszteség miatt, és újabb és újabb kockázatot vállalnak.

A szakemberek abban bíznak, hogy a fenti vizsgálatok eredményeként a gyógyszerészek a jövőben képesek lesznek kifejleszteni egy olyan szert, mellyel csökkenteni lehet a vivőanyag mennyiségét, ami által növelhető lenne a noradrenalin szintje, és így megfelelő segítséget kaphatnának a megrögzött szerencsejátékosok.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső