A csoki és a chips ugyanolyan függőséget okoz, mint a cigi

Amerikai tudósok állítása szerint a csokoládék, a kekszek és a chipsek is ugyanolyan függőséget alakíthatnak ki, mint a dohánytermékek.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hasonló függőséget alakíthatnak ki, mint a cigaretta – figyelmeztetett közelmúltbeli Facebook-posztjában a Rizikometer. Ebbe a kategóriába sorolható egyebek mellett a csoki, a chips, a keksz, a hot dog, valamint a szénsavas és cukros üdítő.

kislány chipset eszik
A csoki is olyan függőséget okoz, mint a cigi. Fotó: Getty Images

Vágyakozás, hangulatváltozás

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a Food Ingredients First cikkére hivatkozva azt írta, a nagymértékben feldolgozott ételek és italok – a cigarettához hasonlóan – erős késztetést, vágyat váltanak ki a fogyasztókból. Az említett termékeknek továbbá hangulatmódosító hatásuk is van.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek amellett, hogy fizikai betegségek okozói, növelhetik a szorongás, a depresszió és a kognitív hanyatlás kockázatát is.

A gyerekek 12 százaléka függő

A kutatók felmérése szerint a felnőttek 14 és a gyerekek 12 százalékánál megfigyelhető a függőséget mutató étkezési viselkedés. Erre utalhatnak az alábbiak:

  • a fogyasztás feletti kontroll elvesztése;
  • a beviteli mennyiség csökkentésének képtelensége;
  • erős sóvárgás;
  • a negatív hatások ellenére is folyamatos fogyasztás.

Az amerikai tudósok azt is kiszámolták, hogy a főként feldolgozott élelmiszerekből álló, szegényes étrenddel összefüggő, elkerülhető halálesetek száma majdnem megegyezik a dohányház által szedett áldozatok számával. Ennek oka vélhetően az, hogy a dohánygyárakhoz hasonlóan az élelmiszeripar is úgy alakítja ki termékeit, hogy azoknak csak nehezen lehessen ellenállni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra