Münchausen-szindróma: kiknél alakulhat ki?

Komplex regionális fájdalom szindrómától (CRPS) szenvedő betegeknél nagyobb arányú a Münchausen-szindróma előfordulása, mint azoknál, akik nem ismerik a krónikus fájdalmat vagy nem találkoztak neurológiai szindrómákkal - állítja egy új japán tanulmány.

A Münchausen-szindróma egy olyan típusú pszichiátriai rendellenesség, amelyben a betegek maguk állítják elő egy betegség vagy pszichológiai trauma tüneteit. Ez magában foglalhat különböző tevékenységeket, beleértve azt is, hogy kárt tesznek magukban. Ez a tünetegyüttes becslések szerint a kórházi populáció 1 százalékánál a Cleveland Clinic közlése szerint.

Néhány tanulmány a Münchausen-szindróma jelenlétét akkor is kimutatta, ha a beteg krónikus fájdalommal küzdött, illetve a neurológiai szindrómák esetén pedig a betegek 0,14-0,3 százalékánál fordult elő. Tetsuya Sakai, a Nagasaki Orvosi Egyetem aneszteziológus kutatója szerint azonban a CRPS esetén az előfordulás sokkal gyakoribb. Dr. Sakai betegnél azonosította a CRPS-t, s mindegyikük átesett pszichiátriai értékelésen is. A betegek közül háromnál tárták fel a Münchausen-szindrómát, ami 5 százalékos prevalenciát jelent.

A fantomfájdalom a neuropátiás fájdalmak egyik legismertebb fajtája, amely amputáció után lép fel. Részletek! Mindhárom alanynál öngerjesztő bénulás következett be, amelyek közül kettő a műtét után töretént, és egy a sérülés után. Az egyik beteg, egy 48 éves férfi könyökműtéten esett át. Nem sokkal a műtét után (amely nem volt súlyos beavatkozás), folyamatos fájdalom és duzzanat jelent meg a jobb karján, amelyet CRPS-ként diagnosztizáltak. Alvászavarra, általános fáradtságra, derékfájásra és egy sor más dologra panaszkodott.

A Münchausen-szindróma egy olyan betegség, ahol a beteg saját maga idézi elő a fájdalmat

Öt hónappal később a betegnek gyomorpanaszai támadtak, és emiatt megröntgenezték. A képekről kiderült, hogy csavarok és gemkapocs van a belében. Két évvel később hirtelen duzzanat jelent meg a jobb karján, amelyről kiderült, hogy önmaga okozta a jobb felkar egy szűk sávban való lekötésével.

Dr. Sakai arra a következtetésre jutott, hogy a CRPS-es betegek pszichiátriai értékelése szükséges lehet.

„Nem lep meg, hogy a fájdalom szindróma összefüggésben van a Münchausen-szindróma megnövekedett előfordulásával. CRPS ugyanis gyakran tele pszichiátriai morbiditással” – mondta Xavier Jimenez, a Cleveland Clinic fájdalomszakértő orvosa. Szerinte a Münchausen-szindróma komplex, és teljesen más, mint amikor a páciensek szándékosan hamis betegséget, sérülést vagy fogyatékosságot tettetnek. „A Münchausen-szindrómás betegeknél nincs tudatos motiváció. Gyakran nagyon rossz gyermekkori betegségük volt, vagy egy családtagjuk volt nagyon beteg, és ezen az úton próbálnak kapcsolódni azokhoz az egyénekhez, s úgy érzik ezzel több gondoskodást, figyelmet kapnak” – mondta dr. Jimenez.

Forrás: Pain Medicine News

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)