Mentálisan betegek a humoristák?

A humoristák más kreatív művészekhez hasonlóan rendelkeznek a pszichózissal összefüggő személyiségjegyekkel, ami a kutatók szerint megmagyarázza, miért tudnak szórakoztatni.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a komikusok magas pontszámot érnek el olyan személyiségjegyekben, amelyek szélsőséges esetekben a mentális betegségekkel állnak összefüggésben. Általában mind az introvertáltság, mind az extrovertáltság magas szinten jelenik meg a személyiségükben. A szakértők azt állítják, hogy a humorhoz szükséges kreatív elemek hasonlóak azokhoz a személyiségjegyekhez, amelyek a pszichózisban szenvedő emberekre jellemzők.

Bolondok a humoristák? (Fotó: Europress)

A közvéleményt már régóta foglalkoztatja az a feltételezett összefüggés, hogy művészi és tudományos kreativitás kapcsolatban állhat a mentális egészségügyi zavarokkal. Arról azonban kevés kutatás készült, hogy a humoristákban is fellelhetők-e a pszichózissal összefüggő jellemzők (például a skizofrénia és a bipoláris zavar esetén jelentkező tévképzetek vagy hallucinációk).

Az Oxfordi Egyetem és a Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust kutatói 523 humoristát (404 férfit és 119 nőt) vizsgáltak az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában. A humoristák olyan internetes kérdőívet töltöttek ki, amely a pszichotikus jegyek kimutatására szolgál az egészséges emberekben. A kérdőív a következő négy szempontot vizsgálta:

  • Szokatlan élmények (a telepátiába és a paranormális eseményekbe vetett hit)
  • Kognitív szervezetlenség (a figyelem könnyű elterelődése, és nehézség a gondolatok összpontosításban)
  • Introvertált anhedónia (aszocialitás és a fizikai örömérzés csökkenése, beleértve az intimitás kerülését is)
  • Impulzív nonkonformitás (hajlam az impulzív, antiszociális viselkedésre).

A kérdőívet kontroll csoportként 364 színész és 831 nem kreatív területen dolgozó ember is kitöltötte. Az eredmények azt mutatták, hogy a humoristák sokkal magasabb pontszámot értek el a pszichotikus személyiségjegyek mind a négy típusában, mint az általános csoport tagjai. Különösen az extrovertált és az introvertált személyiségjegyek tekintetében értek el kiemelkedő pontszámot. A színészek is magasabb pontszámot értek el a személyiségjegyek három csoportjában, az introvertált személyiségjegy tekintetében azonban nem.

A szaklapban megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, hogy ez a szokatlan személyiségszerkezet lehet az oka annak, hogy a humoristák ilyen kivételesen képesek a szórakoztatásra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)