Iskolázott szülők gyereke nem lesz depressziós?

A legújabb kutatások segíthetnek feltárni az alacsony társadalmi-gazdasági helyzet és a depresszió kialakulása közti kapcsolatot.

Vajon valóban van köze a szülők iskolázottságának a felnőttkori depresszió kialakulásához? Amélie Quesnel-Vallée (McGill Egyetem, Toronto, Kanada) kutatásai szerint a válasz egyértelműen igen. A tudós a szülők iskolázottsága és gyerekeik mentális egészsége közötti kapcsolatokat kereste.

Az eredmények szerint minél iskolázottabb egy szülő, annál kisebb az esélye a mentális betegségek kialakulásának a gyerekek esetében.

"Lehetséges azonban, hogy ennek oka mindössze az, hogy a magasan képzett szülők általában jól keresnek és gyerekeik is jó iskolákba járnak" - mondta el Quesnel-Vallée. "Úgy tűnik tehát, hogy a szociális létrán való feljutás nagyban függ a szülők iskolázottságától, és ez az a tényező, ami a gyerekek mentális egészségét is leginkább befolyásolja."

A vizsgálati eredmények alapján világosan látszik, hogy mennyire fontos az egyenlő esélyek megteremtése az oktatásban is, hiszen ha a szülők jól tanulnak, nagy az esélye, hogy gyerekeik is előnyösebb társadalmi-gazdasági helyzetbe kerülhetnek később.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: