Időérzék: ebben jobbak a depressziósok

A Hertfordshire-i Egyetem legújabb kutatása szerint a depressziós személyek pontosabban tudják megbecsülni az időt, mint kiegyensúlyozottabb társaik.

A depresszióban szenvedő emberek gyakran eltorzítják a tényeket, és negatívabb színben látják az életüket, mint egészséges társaik. Az ilyen emberek számára úgy tűnik, mintha az idő lassan telne, ezért gyakran mondják, hogy "ólomlábakon jár az idő". A depressziósok azonban valójában pontosabban képesek érzékelni a valóságot, mint boldogabb barátaik és családtagjaik, akik rózsaszín szemüvegen át látják az életet, és mindig a legjobban reménykednek.

Az időérzékük sokkal jobb

Az unipoláris depressziót a hangulati és az érzelmi élet zavara, a gondolkodás meglassulása és az aktivitás csökkenése jellemzi. Olyan állapot, amelyben A betegségről bővebben kiemelt rovatunkban olvashat, ide kattintva! Diana Kornbrot professzor elmondta, hogy eredményeik alapján a depressziós emberek pontosan becsülték meg az időt, míg a nem depressziós alanyok becslései túl magasak voltak. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az enyhén depressziós személyek az időre, nem pedig a külső befolyásoló tényezőkre összpontosítanak, ezért megvan bennük a gondolkodás tisztasága, más néven a "depresszív realizmus".

A kísérletben az alanyoknak szóban kellett megbecsülniük különböző időtartamokat kettő és hatvanöt másodperc között, majd saját maguktól kellett időtartamokat létrehozniuk. A nem depressziós alanyok túl magas becsléseket adtak a megadott intervallumokra, a saját maguk által létrehozott időtartamot pedig alábecsülték. Az enyhén depressziós betegek viszont mind a verbális becslésben, mind a saját maguk által létrehozott időtartamban pontosnak bizonyultak, bebizonyítva, hogy időérzékük jobb a többieknél.

A depressziósoknak jobb az időérzékük

Kornbrot professzor azt reméli, hogy az új eredmény segít a depressziós betegek kezelésének fejlesztésében, és pozitív hatással lehet a tudatosságon (mindfulness) alapuló depresszió elleni terápiákra is, amelyek az aktuális pillanat tudatos megélésére ösztönzi a betegeket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)