Ezért nem fordulunk pszichológushoz

Az átmeneti időszakban lévő fiatal felnőttek gyakran azért vonakodnak a mentálhigiénés szakember felkeresésétől, mert félnek a megbélyegzettségtől, nincs megfelelő balesetbiztosításuk, vagy nehezen találnak megfelelő szakembert.

Az amerikai Case Western Reserve Egyetem előzetes kutatási eredményei szerint azonban a depresszió tüneteit a 18-25 éves korosztályban jelentős mértékben csökkenteni lehet számítógépes avatarokkal történő interakcióval (az ápoló vagy orvos virtuális, három dimenziós képével), amivel a betegek előre elpróbálhatják a hivatalos vizitet, és megtanulhatják az önszervezési készségeket.
Az Applied Nursing Research szaklapban megjelent tanulmányban így írnak a szerzők: "Az avatar alapú depresszió elleni önszervezési módszer ígéretes technikának bizonyul a depresszió tüneteinek enyhítésében a fiatal felnőttek körében."A kutatók Melissa Pinto vezetésével az eSMART-MH nevű virtuális számítógépes programot használták fel a kísérlethez. A programot arra fejlesztették ki, hogy segítsék a krónikus betegségekben szenvedő felnőttek egészségügyi önszervezését. Az interaktív avatar programot a Virtual Gaming Lab dolgozta ki kifejezetten a depressziós tünetektől szenvedő fiatal felnőttek számára. A program keretében a fiatal felnőttek egy virtuális alapellátási környezetben mozoghatnak, ahol egészségügyi szakembereket mintázó avatárokkal beszélhetnek, és kérdéseket tehetnek fel nekik betegségükről. A program a depresszióval kapcsolatos önszervezési készségek tanításában is segít.

Pinto elmondta, hogy a fiatal felnőttek többsége csak évekkel a depresszió tüneteinek első jelentkezése után lép kapcsolatba mentálhigiénés szakemberrel. Ráadásul azok, akik orvoshoz fordulnak, néhány vizit után nem mennek többet az orvoshoz.

A próbakutatáshoz 28 tizennyolc és huszonöt év közötti fiatalt kértek fel, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az első az e-SMART-MH programot, a második pedig egy elektronikus, képernyő alapú egészségügyi információs rendszert használt. Pinto a három hónapos kutatási időszakban négy alkalommal vizsgálta a résztvevők depressziós tüneteit, és kiderült, hogy az e-SMART-MH programot használókban jelentős mértékben enyhültek a depressziós tünetek, míg a másik módszerrel kezeltekben nem mutatták ki a tünetek szignifikáns enyhülését.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag