Az agy meg a fizikai és szellemi torna

A Melbourne-i Howard Florey Intézet kutatócsoportja felfedezte, hogy az agy, az elme megbetegedéseire is jó hatással van a testi és a szellemi torna. Javul a tanulási képesség, a memória, az információfeldolgozás, a helyzetnek megfelelő viselkedés képessége - sőt, az agykéregben a betegség következtében létrejött elváltozások is visszaalakulnak.
Genetikailag módosított egereken, amelyek skizofrénia-szerű betegség tüneteit mutatták, kísérletezték ki a módszerüket: mókuskereket raktak az egerek ketrecébe, és különféle tárgyakat helyeztek el a számukra, szaglászni való, megnézni való, megtapintani való érdekességeket.
A környezeti változtatások eredményeképpen észlelték a tudósok az egerek skizofrénia-szerű tüneteinek javulását és az agykérgükben abnormális agyi jelenségek javulását.
A tudósok úgy gondolják, hogy az egerek skizofrénia-szerű állapota jól modellezheti az emberi skizofréniát, mert egy, az embereknél használt skizofrénia elleni gyógyszer szintén javította az állapotukat.
Dr. Hannan, a kutatócsoport vezetője bizakodik, hogy felfedezésük hozzásegíthet olyan újfajta gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek képesek a környezet-gazdagító hatást utánozni (...!)- és ezzel különféle elmebetegségeket gyógyíthatnak, nem csak a skizofréniát.
Dr. Hannan (becsületére legyen mondva, hogy a gyógyszerkészítők mellett a betegekre is gondol - Független) ezt mondja: "A gyógyszer nem az egyetlen lehetséges megoldás egy elmebetegségre. Az embereknek szükségük van a fizikai és elmebeli aktivitás optimális szintjére, és egészséges táplálkozásra is..."
Mindenesetre a kutatócsoport már azonosította azokat a speciális molekulákat, amelyek a környezetutánzó ('enviromimetics') tulajdonságokat hordozzák - ezeknek jelentőségük lehet más, az agy működését érintő megbetegedésekben is.
Korábbi kísérleteikben a mozgási és a tanulási-emlékezési képességek romlásával járó Huntington betegségnél figyelték meg a fizikai és szellemi tornának a betegség kitörését, az állapot romlását elodázó hatását.
Az emberi agy és az egér agya között, természetesen, jelentős a különbség, ezért még sok kutatás szükséges a témában.
Afelől azonban semmi kétségünk nem lehet, hogy az ember agyának jót tesz a fizikai és elmetorna és az optimálisan ingergazdag környezet. Ezzel nem kell várni, amíg a kutatások végetérnek... (Science Daily)
fuggetlen.hu
(2007.08.07. 11:20)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag