A Lipótmező titkos művészei

Lipótmező egykori lakói terápiás célból, vagy saját kedvtelésükre művészeti alkotásokat hoztak létre. A 100 évet felölelő igen figyelemreméltó anyag ugyanúgy tartalmazza profi festőművész képeit, mint a hírhedt gyilkos, Magda Marinko néhány börtönrajzát is.

Saját magát a magyar Van Goghként emlegette Pál István festő, aki a Lipótmezőn töltött évek alatt is alkotott. Képén arc nélküli, a festőre figyelő, de láthatóan hétköznapi helyzetben lévő embereket örökített meg - olvasható a hvg.hu beszámolójában. A portál az MTA Pszichiátriai Gyűjteményének egyik kezelőjével, Faludy Judittal beszélt az egykori elmegyógyintézetben létrejött alkotásokról.
"Kevés fotó maradt meg a betegekről, és az sem feltétlenül azokból az időkből, amikor ő bent volt, így a festményei fontos koremlékeket, arcokat, életképeket rögzítenek arról az elmegyógyintézetről, ami gyakorlatilag 'város a városban' működött a század első felében" - mondta Pál Istvánra emlékezve az MTA Művészettörténeti Intézetének munkatársa.
Forrás: MTA Pszichiátriai Gyűjtemény

Forrás: MTA Pszichiátriai Gyűjtemény

A festő 1888-ban született, s többek között Ferenczy Károlytól tanult, majd Münchenben és valószínűleg Párizsban is megfordult. Művésztelepeken dolgozott, sőt maga is szervezett egyet a Svábhegyen, és részt vett az avantgárd szellemiségű lap, a Periszkóp alapításában. Az elmegyógyintézetbe 1929-ben került, és tíz évvel később, 1939-ben, 50 évesen halt meg. A Pszichiátriai Múzeum gyűjteményében 18 képe is van.
De Lipótmezőn nem csak művészek alkottak, hanem bárki, akinek ehhez kedve volt. Az így létrejött művekből válogatták össze az orvosok azokat a darabokat, amelyek önmagukban, a környezetükből kiemelve értékelhetők esztétikai és diagnosztikai szempontok alapján.
A gyűjtemény közel 100 évet ölel fel. Az első darabok 1901-ben, az utolsók pedig a 2000-es évek elején kerültek bele. A betegek alkotásait és a róluk szóló adatokat, orvosi kórleírásokat külön intézmény kezeli, a gyűjteménykezelő és jelenleg is dolgoznak rajta, hogy az eredeti kórlapok másolatait hozzá tudják csatolni az alkotásokhoz, ami jelentős mértékben megkönnyítené a kutatók munkáját.

A pszichiátriai szakma még mindig létszám- és forráshiánnyal küzd, miközben a tudományos előrejelzések szerint a 21. század a pszichiátriai betegségek évszázada lesz. Részletek!

Az eredetileg csillagásznak készülő meteorológust is ismerjük, aki 1913 és 38 között állt változó intenzitással kezelés alatt, és a több mint 25 év alatt számos rajza született és került be a gyűjteménybe. Van egy olyan rajzsorozat is, amelyet a hatvanas években egy, a Lipótmezőn kezelt takarítónő készített, és egy monogram alapján azt is feltételezni lehet, hogy korábban, már a harmincas években is járt az intézetben skizofréniával. Rajzai a nőiesség, a kitárulkozás, a kiszolgáltatottság megéléséről szólnak. A portrék, tájképek, megdöbbentő erejű rajzok mellett találunk erősen kortárs darabokat is, például egy kollázs technikával készített Jethro Tull-plakátot a hetvenes évekből.
Magda Marinko néhány börtönben készült rajzát pedig az intézet utolsó előtti orvos-igazgatója vásárolta meg, s e képek a mai napig Dr. Veér András tartós, örök letétjeként láthatók a gyűjteményben.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag