Újabb 3 hónapig egyszerűbb a home office

Az új típusú koronavírus jelentette egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében 2021. május 23-áig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az otthoni munkavégzést érintő átmeneti rendelkezések a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban, újabb három hónapon át alkalmazhatók. A kormány a rugalmas szabályokkal is segíti a vállalkozások talpon maradását, valamint védi a koronavírus kártételeitől a magyar gazdaságot és a hazai munkahelyeket - szögezte le Bodó.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Újabb 3 hónapig egyszerűbb a home office itthon. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mindenki érdeke érvényesül

A munkáltatók és a munkavállalók érdekeinek érvényesülését egyszerre szolgálja, hogy a koronavírus-helyzet miatt érvényben lévő veszélyhelyzet időtartama alatt a munka törvénykönyve előírásaitól eltérően is megállapodhatnak a távmunkáról. Ezzel számos könnyítés válik lehetővé, például az, hogy szabadon választható a munkavégzés helye. A távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat. A munkáltató emellett hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz is: a költségtérítés legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka, idén tehát havonta 16740 forint lehet.

Ezért jó az otthoni munkavégzés

Orbán: nem az számít, honnan van az oltóanyag - kattintson!

A távmunka tevékenységi körüktől, működési sajátosságaiktól függően illeszthető be az egyes cégek, intézmények mindennapi gyakorlatába. Ha az átállás nem gátolja, hátráltatja a munkavállalókat feladataik teljesítésében, érdemes lehet otthonról dolgozniuk. Ezzel nemcsak a munkahelyen, hanem az oda való eljutás során sem teszik ki magukat az új típusú koronavírussal való megfertőződés kockázatának - mutatott rá az ITM. Az eddigi tapasztalatok szerint egyébként a távmunka sokféle ágazatban és területen bevált. A korábbi 250 ezerhez képest tavaly decemberben már több mint 400 ezren dolgoztak így.

Koronavírus: már 3-féle mutáns jelent meg itthon. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra