Újabb 3 hónapig egyszerűbb a home office

Az új típusú koronavírus jelentette egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében 2021. május 23-áig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az otthoni munkavégzést érintő átmeneti rendelkezések a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban, újabb három hónapon át alkalmazhatók. A kormány a rugalmas szabályokkal is segíti a vállalkozások talpon maradását, valamint védi a koronavírus kártételeitől a magyar gazdaságot és a hazai munkahelyeket - szögezte le Bodó.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Újabb 3 hónapig egyszerűbb a home office itthon. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mindenki érdeke érvényesül

A munkáltatók és a munkavállalók érdekeinek érvényesülését egyszerre szolgálja, hogy a koronavírus-helyzet miatt érvényben lévő veszélyhelyzet időtartama alatt a munka törvénykönyve előírásaitól eltérően is megállapodhatnak a távmunkáról. Ezzel számos könnyítés válik lehetővé, például az, hogy szabadon választható a munkavégzés helye. A távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat. A munkáltató emellett hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz is: a költségtérítés legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka, idén tehát havonta 16740 forint lehet.

Ezért jó az otthoni munkavégzés

Orbán: nem az számít, honnan van az oltóanyag - kattintson!

A távmunka tevékenységi körüktől, működési sajátosságaiktól függően illeszthető be az egyes cégek, intézmények mindennapi gyakorlatába. Ha az átállás nem gátolja, hátráltatja a munkavállalókat feladataik teljesítésében, érdemes lehet otthonról dolgozniuk. Ezzel nemcsak a munkahelyen, hanem az oda való eljutás során sem teszik ki magukat az új típusú koronavírussal való megfertőződés kockázatának - mutatott rá az ITM. Az eddigi tapasztalatok szerint egyébként a távmunka sokféle ágazatban és területen bevált. A korábbi 250 ezerhez képest tavaly decemberben már több mint 400 ezren dolgoztak így.

Koronavírus: már 3-féle mutáns jelent meg itthon. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)