Valójában a másik immunrendszerébe szeretünk bele

Sok nő epekedik George Clooney és Brad Pitt után, de vágyuk tárgya valójában nem e macsó férfiak jóképűsége és kidolgozott hasizma, hanem inkább az immunrendszere - állítják skót kutatók.

A több tesztoszteronnal rendelkező férfiak általában izmosabbak, de a Nature Communications keddi kiadásában megjelent új tanulmány szerint erősebb immunválaszokat is adnak. Az eredmény arra utal, hogy a nőket valószínűleg azért vonzzák a férfias arctípusok, mert a macsó kinézet jó egészséget jelez.

Az Abertay Egyetem kutatói Fhionna Moore vezetésével 74 húszas éveiben járó fiatal férfitól kértek vérmintát közvetlen első hepatitisz B védőoltásuk első dózisa előtt és után. Az oltóanyag hatására az immunrendszer antitesteket hoz létre a vírus ellen. A kutatók ezeknek az antitesteknek a szintjét mérték a tesztoszteron és a kortizol stresszhormon szintjével együtt.

Ezután 94, szintén a húszas éveiben járó nő a résztvevő férfiakról készült fényképek alapján 10 pontos skálán értékelte vonzerejüket. A kutatók a hepatitisz B antitestek révén mért immunválasz, a hormonszintek és a vonzerő közötti összefüggést vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas tesztoszteronszint mind a szexi arccal, mind az erőteljes immunválasszal összefügg. A legerősebb immunválaszt adó férfiakat vonzóbbnak értékelték, mint azokat, akik gyenge immunválaszt adtak. A tesztoszteron és a vonzerő összefüggése az alacsony kortizolszinttel rendelkező férfiak esetében bizonyult a legerősebbnek, ami arra utal, hogy a stressz károsan befolyásolja az immunrendszert, és ezáltal a nők szemében a férfi vonzerejét is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső