Péntek este: vad bulizás vagy tévénézés?

Szakértők szerint megvan a tudományos magyarázat arra, miért szeretik egyesek vad bulizással, mások pedig egy csésze tea társaságában eltölteni szabad estéiket.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis az extrovertáltak és introvertáltak agya eltérően reagál a különböző élményekre.

Töltse ki tesztünket, kattintson ide! A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy míg az extrovertáltak az azonnali intenzív élményeket keresik, addig az introvertáltakat inkább feszélyezik a túl erős ingerek. Az extrovertáltak általában az emberek arcára összpontosítják a figyelmüket, az introvertáltak viszont inkább a kisebb részletekre figyelnek oda, ami segíthet megmagyarázni miért nem kedvelik a túlzottan mozgalmas helyzeteket.

Yu Fu és Richard Depue, a Cornell Egyetem tudósai egy csoport egyetemistát vizsgáltak meg, akik között egyaránt voltak extrovertáltak és introvertáltak is. A résztvevőknek egy, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarkezelésére szolgáló szert (Methylphenidate hatóanyagút) adtak, ami a jókedvért felelős dopamin termelésére ösztönzi az agyat. A résztvevőket a szer beadása után megkérték, nézzenek végig egy videót. Eközben viselkedésük megfigyelésével (például, hogy milyen gyorsan doboltak ujjukkal az asztalon) agyuk dopaminkiválasztását is folyamatosan figyelemmel kísérték.

A vizsgálatból kiderült, hogy az extrovertált személyiségű résztvevők minden esetben valóságos dopamin-löketet kaptak az erősebb impulzusoktól, míg az introvertáltak nem. A tudósok szerint ebből is látszik, hogy az introvertáltak agya merőben másként működik, mint az extrovertáltaké.

"Ezek a kutatási eredmények segíthetnek feltárni azokat az idegrendszeri működési folyamatokat, amelyek következtében az extrovertált személyiség kialakul" - nyilatkozta Charles Carver kutató, aki szintén részt vett a vizsgálatban.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)