Még mindig a finnek a legboldogabbak

Idén is Finnország a világ legboldogabb országa - egymás után harmadik alkalommal.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából készített 2020-as világjelentés (WHR) 156 állam boldogsági szintjét vizsgálta. Ez alapján elmondható, hogy Finnország a legboldogabb, Afganisztán pedig a legboldogtalanabb ország a világon. Magyarország az 53. helyen áll a listán.

Finnország, boldogság, jóllét, legboldogabb ország, legboldogabb nemzet, legboldogabb város
Finnország, boldogság, jóllét, legboldogabb ország, legboldogabb nemzet, legboldogabb város

Ezeket vizsgálták

A jelentés elkészítéséhez számos életminőség-mutatót megvizsgáltak. Figyelembe vették a többi között az egy főre jutó bruttó hazai összterméket (GDP), a szociális támogatásokat, az egészségben eltöltött várható élettartamot, a társadalmi szabadságot, az adott nemzetre jellemző nagylelkűséget és a korrupció hiányának mértékét is..

Hogyan érhető el a boldogság? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

"Lényegében ez a lista azt mondja, hogy a finn jóléti állam mindenkinek lehetőséget ad a lelki jóllétre az életben" - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök. Mint mondta, Finnország idei győzelme különösen nagy elismerést jelent, tekintve, hogy a koronavírus-járvány a világ összes országát komoly kihívások elé állítja. Már az észak-európai országban is több százan megfertőződtek, halálesetet azonban még nem regisztráltak.

A top 10

Lássuk tehát az idei rangsor első 10 helyezettjét.

  1. Finnország
  2. Dánia
  3. Svájc
  4. Izland
  5. Norvégia
  6. Hollandia
  7. Svédország
  8. Új-Zéland
  9. Ausztria
  10. Luxemburg

Nagy-Britannia a 13., az Egyesült Államok pedig a 18. helyen végzett. "Időről időre azt látjuk, hogy a jólléthez egyebek között jól működő szociális támogatási rendszerekre, társadalmi bizalomra, becsületes kormányokra, biztonságos környezetre és egészséges életmódra van szükség" - emelte ki Jeffrey Sachs, az SDSN igazgatója, aki a jelentés egyik szerkesztője volt.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először rangsorolta a városok boldogsági szintjét a szubjektív jóllét alapján. A vizsgált 186 város közül Finnország fővárosa, Helsinki végzett az első helyen. Budapest a 103. helyre került.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés