Még mindig a finnek a legboldogabbak – íme a magyarázat

Finnországot választották sorozatban hetedszer a világ legboldogabb országává.

Verhetetlen a finnek boldogsága, ez derült ki a Globális Boldogsági Jelentésből, amelyet a boldogság világnapja alkalmából tettek közzé. Érdekesség, hogy az észak-európai államok mind az első tízben végzett: Finnországot Dánia, Izland és Svédország követi a rangsorban, Norvégia a hetedik helyen szerepel. Izrael ötödik, Hollandia pedig hatodik helyezett lett.

finn kisfiú, finnek, Finnország
A finnek évek óta viselik a legboldogabb nemzet címet. Fotó: Getty Images

Támogató társadalom, jó fizetés, szabadság

Németország a korábbi felméréshez képest a 16-ról a 24. helyre csúszott. A nagyobb országok egyike sem került be az első húsz közé: az Egyesült Államok például a 23. helyre esett a tavalyi 15-ről.

A jelentés összeállítói meghatároztak néhány kulcstényezőt, amelyek általánosságban boldogabbá teszik az embereket, így például a támogató társadalom, egy bizonyos jövedelemszint, a szabadság, valamint a korrupció hiánya.

"Boldogságról nem szükségszerűen olyan értelemben beszélünk, hogy a pillanat örömében le-föl ugrálunk. Ez inkább elégedettség érzése. Úgy vélem ez a fontos" – állítja Jan-Emmanuel De Neve, a jelentés összeállítóinak egyike. Hozzátéve: tény, hogy a skandináv országok lakói ezen kérdésekben nagyon magasra értékelik saját életüket és elégedettek. Ami pedig igazán jellemzi őket, az a támogató társadalom és a bizalom. Frank Martela finn pszichológus szerint hazája sikerének egyik tényezője, hogy a kormányzat hatékonyan működik és "ténylegesen ott van állampolgáraiért".     

A boldogság tanulható? Íme a tudomány válasza.

A jelentésben, amelyet az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata készített együttműködésben a Gallup közvéleménykutató céggel, valamint az Oxfordi Boldogságkutató Intézettel, a kutatók a 2021-től 2023-ig terjedő időszakban vizsgálták 143 állam boldogságszintjét. Ez alapján a világ legboldogtalanabb országa Afganisztán lett.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar több helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra