+7° - +22°
Kettős front

A boldogság csak így érhető el

Boldognak mondjuk a sorsával, állapotával, körülményeivel teljesen elégedett, s ezzel az érzéssel áthatott embert a Magyar értelmező kéziszótár szerint. Annak a legjobb az élete, aki a leghosszabb időt tölti ebben az állapotban. De vajon ez mibe kerül?

Közeledik a karácsony, és ilyenkor hangsúlyosabban bukik elő a boldogság fogalma. De tudjuk-e, hogy valójában mi minden van belefoglalva, és hogyan érhető el? Ha nyerünk a lottón, akkor máris boldogok vagyunk? Aligha. A boldogság csak munkával és befektetéssel érhető el, s nem is egyértelmű, hogy hogyan. (Kína például az elmúlt 25 évben mérhetetlenül gazdagabb lett, de a kínai emberek ettől egyáltalán nem lettek boldogabbak.) Néhány fontos szempontot azért sorra veszünk.

Közismert, hogy vannak gazdag és nagyon boldogtalan emberek, és vannak szegények is, akik boldogan élnek. Az is köztudott, hogy vannak szegény országok, ahol a boldogság általános színvonala sokkal magasabb, mint számos lényegesen gazdagabb országban. Ismert továbbá, hogy az emberek a haláluk előtt gyakran beszélnek arról, hogy az életükben elmulasztották a boldogság keresését, amikor csak a pénz, a vagyon vagy a hatalom megszerzését tartották szem előtt, és nem fordítottak elég gondot arra, ami igazán fontos, a családjukra, a barátaikra, a szeretetre. Persze azt is kimutatták, hogy habár a pénz nem boldogít, de a hiánya miatt megjelenő megpróbáltatások és stressz felőrölhetik, boldogtalanná tehetik az embereket, másfelől a sok pénz olyan nyomasztóan hathat, hogy lehetetlenné teszi a pozitív érzelmekkel átszőtt mentális állapot kialakulását vagy fenntartását.

Lehet pénzért boldogságot venni, de van egy feltétel

Michael Norton, a Harvard Business School professzora emberek különféle csoportjait elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy mégiscsak lehet pénzért boldogságot venni abban az esetben, ha a pénzt nem magunkra, hanem másokra fordítjuk. Norton szerint nincs észrevehető különbség azok között, akik magukra fordították a pénzüket, azokhoz mérten, akik másokra költöttek. De amikor proszociális célokat kezdtek finanszírozni - azaz a pénzüket más emberek hasznára kezdték használni -, a boldogságuk szintje megnőtt.

boldog család
A jó célok elérésbe fektetett eredményes munka vezet a boldogsághoz

Mark Manson, a témával sokat foglalkozó amerikai közíró viszont azt állítja, hogy azok, akiket elsősorban a pénzszerzés motivál, azoknál ez instabil emocionális szabályozást, illetve sok ellenszenves és felületes magatartási formát, megnyilvánulást eredményez. "A pénz által motivált emberek pozitív esetben a családjuknak és gyermekeiknek akarnak jó életet teremteni, s ahhoz szilárd alap kell, hogy ezen dolgozzanak. Ezek a mélyebb szándékok átsegítenek a stresszen, a félelmeken és az elkerülhetetlen nehézségeken. A felületesebb motiváció ehhez nem elég" - állítja.

Manson ehhez hozzáteszi, akiket az motivál, hogy mások fogadják el őket, az gyenge és nem vonzó magatartáshoz vezet. Ha valakit művészként mások elismerése motivál, mert olyan alkotásokat szeretne létrehozni, amelyek új és erőteljes módon inspirálják az embereket, az sokkal fenntarthatóbb és nemesebb viselkedést alakíthat ki. Ez segítséget nyújthat az elítélés, a kínos helyzetek és az alkalmanként előálló katasztrofális szituációk feldolgozásához.

Azaz, azon, hogy legyen elég pénzünk a családunk biztonságának megteremtéséhez, és elismert tagjává váljunk a közösségünknek, keményen kell dolgozni. S egy idő után eljuthatunk már egy olyan helyzetbe, amikor elkezdhetünk megsegíteni másokat morális megfontolásokból is. Kiteljesedhet az életünk, elérhetjük a sorsunkkal, állapotunkkal, körülményeinkkel teljesen elégedett állapotot, azaz a boldogságot. Persze egy ideális világban.

Sohasem haladnak terv szerint a dolgok

A probléma az, hogy soha semmi nem halad terv szerint, mert a helyzetünket, és annak változását nem magunk alakítjuk, hanem a körülmények, különösen a többi ember hozzánk való viszonya. Ezért is szeretnék oly sokan, ha széles körben elfogadnák őket, mert akkor inkább a kezükben tarthatnák az irányítást. A közösségen belüli elismertség és tekintély kivívása azonban éppen a cselekvőképesség, az adott személyben rejlő potenciál függvénye. Ebben pedig benne van a pénz, a hatalom és a hírnév megszerzésének képessége is. Csakhogy mire a pénz, a hatalom és a hírnév elérése megvalósul, könnyen lehet, hogy elvesznek azok az értékek, amelyek megerősítéséért, fenntartásáért mindezek az erőfeszítések elkezdődtek. Pontosan azokról a dolgokról van szó, amelyeknek hiányáról sokan a halálos ágyukon vallanak. Többek között a családdal eltöltött idő, a gyermeknevelésben való részvétel vagy a barátságok ápolásának hiánya van a mérleg másik serpenyőjében.


Ha számokkal szeretnénk mérni a boldogság megteremtésének tényezőit, van néhány kapaszkodó, hiszen a tudósok régóta keresik annak forrását, hogy egy társadalom hogyan lehet boldog. Először is közmegegyezés van abban, hogy a boldogság nagyon relatív és szubjektív fogalom, s országonként nagyon különbözhet, hogy az emberek mitől boldogok. Ezért összehasonlítani is igen nehéz ezeket az értékeket. A világ legboldogabb országait a karibi térségben és Skandináviában lehet találni, holott különbözőbb feltételek között élő társadalmakat aligha lehet elképzelni.

Miféle dolgok kellenek a boldogsághoz?

Néhány tétel azonban adott: az ország GDP-je, az emberek személyes jövedelme, a szociális biztonság, a foglalkoztatási helyzet, a személyes kapcsolatok, a gyermekek megléte, a szabadság és a személyes életünk feletti kontroll gyakorlása, a vallási sokszínűség, az elegendő szabadidő stb. Ezek a tételek határozzák meg leginkább, hogy az emberek mennyire elégedettek az életükkel.

A szervezetünkben a "boldogsághormon", a szerotonin szintjét egyrészt meghatározzák a gyermekkori élményeink és az örökölt tulajdonságok is, ám - egy ír tanulmány szerint - 50 százalékban rajtunk múlik, hogy boldogok vagyunk-e. Martin Seligman, a Pennsylvania Egyetem professzora szerint az emberek képesek megtanulni, hogyan legyenek boldogabbak, vagy legalább is elégedettebbek. Ehhez csupán néhány alapszabályt kell betartaniuk és mentális gyakorlatot kell alkalmazniuk. Részletek!

A boldogság gazdaságtanával foglalkozó kutatók egy része azt vizsgálja, hogy e tényezők kialakítása és fenntartása milyen erőfeszítéseket kíván az egyénektől és a társadalmaktól. Mások pedig azt nézik, hogy a boldogságnak miféle gazdasági következményei vannak. Például az egészség fenntartásához helyesen kell étkezni, sokat kell mozogni, meg kell szabadulni a stressztől (például vakációzással), és jól működő egészségügyi rendszert kell fenntartani a betegségek megelőzésére és az emberek gyógyítására. Ez egyéni és társadalmi szinten is nagyon sokba kerül. Ugyanakkor a magukat biztonságban érző emberek azáltal, hogy boldogabbak nagyobb teljesítményt képesek leadni, hosszabb távon terveznek, befektetnek és nagyobb elánnal vetik be magukat a munkába, továbbá a közösségi célok előmozdításába is. Azaz jobb és gazdagabb országot építenek.

Ebből azért elég világos, hogy társadalmi szinten jó a boldogság keresésébe fektetni, mert megtérül. Az olyan országokban, ahol az emberek elég szabadnak érzik magukat, és esélyt látnak a jólétük növelésére, jó célokért dolgozó közösségeket jó szándékú emberek vezetnek, elég jó esély van boldognak lenni, mert egy ilyen helyen tisztelet, elismerés és anyagi biztonság is szerezhető. De a Happy Planet Index (amely a boldogság szintjét mutatja az egyes országokban) értékeit nézve felmerül a gyanú, hogy olykor a napsütés fontosabb minden közgazdasági és társadalomtudományi megfontolásnál.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag