Kiderült, a zene élvezetéhez empátia kell

Az empatikus emberek nemcsak más emberek érzelmeit értik jobban, de azokat az érzelmeket, gondolatokat is pontosabban hallják ki, amelyeket a zene közvetít - derült ki egy friss kutatásból.

"Az empátiára a legtöbbször szociális interakciók kontextusában gondolunk, ugyanakkor a szociális kommunikációnak számos egyéb formája is létezik, beleértve például a zenét. A zene képes jelentéssel bírni, érzelmeket közvetíteni, és képes érzelmi választ kiváltani. Az emocionális erejét biztosító folyamatokat azonban egyelőre kevéssé ismerjük" - idézi a dallasi Déli Metodista Egyetem közleménye Benjamin A. Tabak kutatót, az egyetem pszichológusát. Egy új tanulmány Tabak és Zachary Wallmark, az Oregoni Egyetem muzikológusa vezetésével arra kereste a választ, hogy vajon azok az emberek, akik könnyen bele tudnak helyezkedni mások érzelmeibe, vajon a zene által közvetített érzelmekre is fogékonyabbak-e. A kutatásnak nagy jelentősége lehet a jövőben a többi között az autizmus spektrumzavar vagy éppen a skizofrénia kezelésében egyaránt.

A zene megértéséhez empátiára is szükség van. Fotó: Getty Images
A zene megértéséhez empátiára is szükség van. Fotó: Getty Images

A kutatócsapat mintegy 240 egyetemista és – online felmérés segítségével – 600 amerikai önkéntes bevonásával folytatott le egy kísérletet. Ebben arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyire pontosan képesek megérteni mások gondolatait és érzelmeit, illetve milyen mértékben tudják maguk is átélni a másik ember érzelmeit. Ugyanezt a zene által közvetített érzelmek kapcsán is vizsgálták, és az így kapott eredmények arra engednek következtetni, hogy az empatikusabb emberek a zene által hordozott jelentésre is érzékenyebbek. A kutatók remélik, hogy eredményeik megalapozhatnak olyan jövőbeli kutatásokat, amelyek az aktív, elmélyült zenehallgatást mint a szociális készségek fejlesztésének eszközét vizsgálják majd.

Tabak és Wallmark szerint a mostani tanulmány, amely az Amerikai Pszichológiai Társaság Emotion című folyóiratában jelent meg, alátámasztja azt a feltevést, mely szerint a zenehallgatás elsősorban szociális tevékenység, és azért jött létre, hogy segítsen kapcsolatot teremteni másokkal, jobban megérteni és kezelni szociális környezetünket. "Ez több szinten is fontos, beleértve a lehetőséget, hogy kifejlesszünk új zenealapú eljárásokat, amelyek támaszt nyújthatnak olyan embereknek, akik számára nehézséget okoz megérteni, hogyan éreznek és gondolkodnak mások" - magyarázta Tabak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)