Így hat a szívre a szurkolás

Szurkolóként végigizgulni egy futballmérkőzést közel olyan hatással van a szív- és érrendszerre, mint egy másfél órás élénk séta - állítják brit kutatók.

Hogyan hat a lélekre a közös szurkolás? Részletek itt.

A Leeds-i Egyetem kutatói a város másodosztályú labdarúgócsapatának összesen 25 fanatikusát vonták be vizsgálataikba. A szurkolókat három mérkőzés során figyelték meg, így a Brentford ellen az alapszakaszban, valamint a Derby County-val szemben vívott rájátszásbeli oda-visszavágós párharc alkalmával - az első két, idegenbeli találkozót televízión, a hazait élőben tekintették meg az önkéntesek. A tudósok három tényezőre voltak kíváncsiak, így a résztvevők pulzusára, vérnyomására és hangulatára.

A Leeds United szurkolói buzdítása ellenére is kikapott otthon a Derby Countytól
A Leeds United szurkolói buzdítása ellenére is kikapott otthon a Derby Countytól. Fotó: Getty Images

Hevesen dobban a szív a csapatért

Ami a szívritmust illeti, az összecsapások ideje alatt átlagosan 17 százalékkal vert gyorsabban a szurkolók szíve, mint nyugalmi helyzetben , de ez az emelkedés a 29 százalékot is elérte, amikor tévé helyett a lelátón ülve figyelték kedvenceiket a Derby elleni visszavágó estéjén. Mi több, egyes szurkolóknak egészen 130-ig szökött fel a pulzusa drukkolás közben. Saját csapatuk gólja átlagosan 27, az ellenfélé 22 százalékkal dobta meg a közönség szívverését.

Három fellépéséből kettőt elveszített, a Derby elleni idegenbeli odavágót pedig megnyerte a Leeds United. A győztes összecsapást követően átmeneti vérnyomáscsökkenést és egész nap kitartó hangulatjavulást jegyeztek fel a szurkolóknál, a vereségek után pedig éppen ennek ellenkezőjét. Egyikük egy mély morgáshoz hasonlította az érzést, amelyet akkor érzett, amikor csapata kikapott, de volt olyan fanatikus is, aki szerint a vereség olyan volt, mintha meghalt volna egy közeli barátja.

Egészséges stresszhatás

"Egyértelműen látszott, hogy a szurkolók szenvedélyesen rajonganak a játék iránt, amit jól tükrözött az is, hogy a pulzusuk olyan szintre emelkedett meccs közben, mintha éppen egy élénk sétát tennének" - mondta el dr. Andrea Utley, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette, létezik jó stressz és rossz stressz, illetve létezik az izgalomnak egy olyan szintje, amely még jó, és egy olyan, amely már túlmegy a határon. "Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a futball közbeni izgalom már túl sok, de valójában egyáltalán nem az. Mi úgy tapasztaltuk, hogy a játék egészséges stresszben tartja a nézőket" - fogalmazott a szakember.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)