Nem várt dolgot jósol meg a pulzusunk

A szívritmus előre jelezheti, hogy melyik nő válhat később bűnözővé.

Egy – még 2015-ben közzétett – tanulmány érdekes összefüggést tárt fel a bűncselekmények és az alacsony nyugalmi pulzusszám között a férfiak körében. Most egy hasonló, nőkre vonatkozó kutatás ugyanezt az összefüggést tárta fel: az alacsonyabb pulzusszámot produkáló nők nagyobb eséllyel követhetnek el nem erőszakos bűncselekményeket számolt be a Science Alert a svéd Orebro Egyetem kutatásának eredményeiről.

bűnözés, bűnöző, elítélt, bűntett
A nők bűnözési hajlamára lehet következtetni a pulzusszámból. Fotó: Getty Images

Több mint egymillió embert követtek nyomon

Amerikai, svéd és finn kutatók 12 499 nő bűnügyi nyilvántartását követték nyomon 40 éven keresztül, önkéntes sorkatonaságra jelentkező nők adatait elemezték. Megállapították, hogy az alacsony nyugalmi pulzusszámmal rendelkezőket valamivel nagyobb valószínűséggel ítélték el nem erőszakos bűncselekményekért. A kutatók azt is észrevették, hogy ezek a nők hajlamosak voltak több nem szándékos sérülést elszenvedni. Hangsúlyozzák ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy az alacsony pulzusszámú nőkből valószínűleg bűnözők lesznek.

Azt feltételezik, hogy a vegetatív idegrendszer alacsonyabb aktivitása, amely az automatikus testi funkciókat, például a szívritmust szabályozza, az embereket hajlamosabbá teheti az izgalmak keresésére és a kockázatvállalásra.Eddig kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy a magasabb kockázatvállalási hajlam megfigyelhető-e a nőknél is. Most ebből az összehasonlító tanulmányból kiderül, hogy ugyanazok az élettani folyamatok játszódhatnak le, mint a másik nem esetében. A 12500 önkéntes mintáját egy jóval nagyobb, több mint 100-szor akkora kontrollcsoporttal vetették össze, hogy lássák milyen különbségek mutatkoznak ekkor. A két csoport közül a sorkatonák gyakrabban szenvedtek nem szándékos sérüléseket, viszont a bűnözési arányuk alacsonyabb volt, mint a civil csoportnak. Az eredmények alátámasztották: érdemes a területen kutatásokat folytatni, hogy jobban megértsék a bűnelkövetési hajlandóság hátterét a nők, illetve a férfiak körében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés valószínű. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra, míg keletebbre kevesebb csapadékgóc várható. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet délutántól zivataroktól függetlenül is egyre több helyen erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken ennél kissé hűvösebb maradhat az idő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra