Időskorban mindennél többet ér a pozitív gondolkodás

Azok az idősek, akik kortársaikat virgoncnak látják, és nem rozogának, azok sokkal könnyebben regenerálódnak egy súlyosabb mozgáskorlátozottsággal járó sérülés után - állítják amerikai kutatók.

A pozitív életkori sztereotípiával rendelkező éltesebb betegek 44 százalékkal esélyesebbek a teljes gyógyulásra, 23 százalékkal pedig az állapotjavulásra. "Ez a kutatás azt sugallja, hogy érdemes lehet fontolóra venni a rokkantság szempontjából a pozitív egészség-sztereotípiákat" - mondta el a kutatás vezetője, Becca Levy, a Yale Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológus és pszichológus adjunktusa. Az eredmények a című folyóiratban jelentek meg.

A kutatók azért vágtak bele ebbe a munkába, mert eddig keveset foglalkoztak azzal, hogy egyes idős betegek miért épülnek fel, mások miért nem. Több mint 700, hetven év feletti résztvevőt toboroztak, akik kezdetben nem voltak mozgáskorlátozottak. A 11 éves nyomonkövetési időszak során közülük csaknem 600-an legalább egy hónapig nem tudták önállóan ellátni magukat (pl. öltözés, étkezés).

A kutatás során kikérdezték őket az idős kor észlelésével kapcsolatban, többek közt, hogy mi jut eszükbe róluk. Ötös skálán értékelték, hogy a felsorolt vonások mennyire negatívak illetve pozitívak. A "rozoga" szó 1 pontot kapott, a "virgonc" pedig ötöt. A pozitívabb hozzáállású idősek gyakrabban gyógyultak fel teljes egészében, csaknem 8 százalékkal magasabb arányban. Az állapotjavulás terén is hasonló adatokra bukkantak.

Levy szerint bizonyos tényezők játszhattak szerepet a jelenségben. Lehetséges, hogy a pozitív hozzáállás távol tartja a stresszt és csökkenti a stresszre adott kardiovaszkuláris válaszokat, ami elejét veheti a szívproblémákból eredő mozgáskorlátozottságnak. Elképzelhető az is, hogy aki szerint egy idős ember is lehet fitt, az nagyobb valószínűséggel vesz majd részt rehabilitációban és végez testedzést, ami javíthat a mozgásán.

Egy másik szakértő úgy vélekedett, hogy a társadalom megítélése változott az idősek kapcsán. "Az aktív életszakasz kitolódott, már az elmúlt 20 évhez képest is" - tette hozzá dr. Gary Kennedy, a Montefiore Kórház geriátriai pszichiátria osztályának igazgatója. "Ettől pozitívabbá válhatnak a kilátások. A derűs emberek aktívabbak, nem tántorítják el őket a problémák, és addig nem nyugszanak, míg meg nem gyógyulnak." Habár a kutatás összefüggéseket fedezett fel a pozitív attitűd és a gyorsabb gyógyulás között, ok-okozati viszonyukat nem igazolta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: