Felidegesít a netes fórumozás

A honlapokon és különféle internetes fórumokon gyakran bukkanhatunk olyan témára, amelyhez úgy érezzük, hogy muszáj hozzászólnunk. És mielőtt észrevennénk, már bele is keveredtünk egy vadidegennel folytatott heves vitába.

A témában végzett legfrissebb vizsgálatok azonban arra figyelmeztetnek, hogy érdemes kétszer is meggondolnunk, hogy belevetjük-e magunkat egy akár verbális erőszakba torkolló internetes vitába, mivel az eredmények szerint az agresszió ilyen jellegű levezetése csak rövidtávon esik jól, hosszú távon azonban frusztrációt okozhat.

Az egyik felmérés arra az eredményre jutott, hogy az internetes vitafórumokon való aktív részvétel csak egy rövid ideig ad enyhülést a felgyülemlett feszültség levezetésre, azonban az ideges, vagy felháborodott hangvételű kommentelés hosszú távon csak még több haragot és frusztrációt eredményez. A második tanulmány szerint pedig nemcsak az aktív hozzászólás, hanem már a passzív kommentolvasás is negatív érzelmeket kelt az emberekben.

Ryan Martin, a Wisconsin Egyetem (Green Bay) humánfejlődési és pszichológia docense, a tanulmány szerzője szerint az internet jobban kihozza az emberekből az impulzivitási problémákat, mint bármi más a világon. Számos honlap eleve azzal a céllal jön létre, hogy egyfajta virtuális bokszzsákként funkcionáljon, ahol az emberek kiengedhetik a gőzt, jegyezte meg Martin.

A kísérletekben résztvevő 14 és 54 év közötti önkéntesek többsége, körülbelül 78 százalék úgy nyilatkozott, hogy elsősorban a kíváncsiság miatt látogatják az internetes vitafórumokat, és az aktív hozzászólók 75 százaléka állította, hogy közvetlenül azután, hogy leírta álláspontját, nyugalmat és elégedettséget érzett.

Andrea Weckerle, a CiviliNation nonprofit szervezet elnöke szerint az online ellenségeskedés egy valós közegészségügyi fenyegetettség, mely során akár emberi életek mehetnek tönkre. Weckerle meglátása szerint sokan úgy tekintenek az internetre, mint egy külön világra, ahol nincsenek következményei az elmondottaknak, pedig az internet valójában nem egy elszeparált környezet, hanem a világunk, az életünk része.

A kutatások részleteit a című pszichológiai szakfolyóirat online kiadásában publikálták.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)