Az optimizmus tényleg egy életre szól?

Egy friss kutatás szerint a legtöbb ember csak élete vége felé veszít derűlátásából - még akkor is, ha nincs könnyű sorsuk.

Az optimista életszemlélet jelentősen csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát - részletek itt .

"A felhők fölött mindig kék az ég" - és ezt nemcsak az ismert dalocska állítja, hanem kutatók szerint a legtöbb ember is így gondolja, egészen időskoráig. És még a gondok, bajok, tragédiák sem tudják megváltoztatni az alapvetően pozitív beállítottságunkat.

A fiataloknál nő a derűlátás

Egy nemrég megjelent, igencsak átfogó tanulmány szerzői 75 ezer főt vontak be kutatásukba. Alanyaik 16-101 évesek volt Németországból, Hollandiából, illetve az Egyesült Államokból. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogyan változik az emberek optimizmusa az idő múlásával, illetve, hogy ezt befolyásolják-e az életükben lezajló kihívások, fontos történések. A WebMD-n szemlézett kutatási eredmény igen érdekes, ugyanis azt írják, a legtöbb embernél a derűlátás a fiatal felnőttkor során egyre nő, majd fokozatosan beáll egy egyenletes szintre, és csak időskorban kezd el csökkenni.

optimista, optimizmus, derűlátás
Pozitív életszemléletünk legfeljebb idős korban kezd megkopni, de akkor sem feltétlen. Fotó: Getty Images

A nehézségek sem tesznek pesszimistává

"Még a meglehetősen rossz körülmények közt élő, az életük során kemény próbatételeket átélt emberek is bizakodóan tekintettek a jövőbe" - összegezte a tapasztalatokat a tanulmány szerzője, William Chopik. Majd hozzátette: az olyan családi tragédiák, mint egy szeretett személy halála, súlyos betegség vagy válás sem változtatták meg az alanyok többségének a várható kilátásait.

A kutatók szerint erre az lehet a magyarázat, hogy az emberek számára mindig vannak olyan dolgok, amiket várni és remélni lehet - munkába állás, karriercélok, házasság, gyerekvállalás, és így tovább. "Ahogy egyre önállóbbakká válunk, úgy érezhetjük egyre inkább azt is, hogy mi formálhatjuk a jövőnket. És reméljük, hogy a dolgok jól alakulnak majd" - tette hozzá. Chopik doktor szerint a legtöbb alanyuk abban is egyetértett, hogy rövid az élet, így olyan dolgokra igyekszenek összpontosítani, amelyek boldoggá teszik őket, és hozzájárulnak érzelmi egyensúlyuk fenntartásához.

Mi változik időskorban?

Akiknél időskorban csökken a derűlátás, azoknál ez többnyire egészségügyi problémák miatt történik, vagy azért, mert ekkor döbbennek rá, hogy az életük nagyobb része már mögöttük van. Érdemes lehet ilyenkor régi vagy új hobbinknak szentelni minél több időt, illetve társas kapcsolataink ápolásával, utazással fenntartani a korábbi derűlátásunkat.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: